Judiskt Liv

Tefillin

,

Olika typer av tefillin
Det finns tre typer av tefillin på marknaden idag – p’shutim, p’shutim mehudarim och gassot.
P’shutim tillverkas genom att pressa samman fragment av pergament och läder, för att sedan forma dem till batim (”hus”, de lådformade delarna av tefillin). För det mesta brukar denna typ av tefillin tappa formen och gå sönder inom några år.
P’shutim mehudarim har batim som består av två delar (båda av läder) – en del för bottenplattan och en del för själva lådan som innehåller parshiyot (de handskrivna pergamenten). Den typ av läder som används är oftast get, får eller lamm. Om man är varsam med dessa tefillin kan de hålla mycket länge och är därmed ett bra alternativ för den som vill ha tefillin som är relativt billiga men ändå hållbara.
Gassot, alternativt ohr echad, är gjorda i en enda del läder, tagen från ko, tjur eller oxe. Dessa är klart mest hållbara och av högsta kvalitet. Den som planerar att använda sina tefillin varje dag bör fundera på om detta trots allt kan vara värt den relativt höga kostnaden.
Man ser rätt ofta termen ”dakkot” och den hänvisar till att tunt läder har använts, i motsats till ”gassot”.

Hiddur
”Hiddur”, som betyder skönhet, är ett koncept som kan jämföras med värdet på ädelstenar. Vissa diamanter är mycket välslipade och noggrant arbetade. De kostar mer än diamanter som man spenderat mindre möda på. En annan jämförelse är t.ex. en lyxbil kontra en gammal Saab. Båda tar dig dit du vill, men det finns en ”skönhets-faktor” inblandad. När det gäller tefillin så handlar det om hur mycket arbete som lagts ned på att skapa batim och på att skriva texten på pergamenten inuti.

Ashkenasi vs Sefardi
Många undrar vad det är för skillnad på sefardiska och ashkenasiska tefillin. Det korta svaret är att sättet att skriva parshiyot skiljer sig åt. För att uppfylla mitzvan att bära tefillin behöver sefarder ha parshiyot skrivna enligt en form som kallas parashah p’tuchah. Ashkenaser använder enligt tradition tefillin där parshiyot är skrivna på formen parashah stumah. Ashkenaser kan använda sefardiska tefillin, men inte tvärtom.

Parshiyot
I billiga tefillin är parshiyot antingen skrivna för hand på ett relativt slarvigt sätt eller så är de tillverkade med s.k. silk-screening, vilket betyder att de är tryckta och inte handskrivna. I dyrare tefillin är parshiyot skrivna för hand och mer möda har lagts ned på att texten ska se vacker ut och att bokstäverna är tydligt urskiljbara.

Storlek
Standardstorleken på tefillin idag är 33 mm. Det finns tefillin som endast är 22 mm stora, men de används bara av vissa sefarder som bär två typer av tefillin på samma gång (s.k. Rashi och Rabbeinu Tam). Medlemmar av Chabad brukar ofta bära stora tefillin som är uppåt 43 mm.

Vänster eller höger
Du sätter tefillin shel yad (”hand-tefillin”) på den arm du inte skriver med. Tefillin shel yad är olika konstruerade beroende på om de ska sitta på vänster eller höger arm. Tefillin shel yad för vänster arm är spegelvänd jämfört med den för höger arm.