Ett fyrfaldigt leve för Israel!

I tider som dessa är det en härlig omväxling att ha något att glädjas över. För även om firandet blir småskaligt i jämförelse med det vi haft tidigare år, är 5:e ijar fortfarande en av de viktigaste och mest ”naches”-fyllda dagarna i vår kalender. Idag är det nämligen Yom Haatzmaut, Israels nationaldag.

Det är svårt att föreställa sig en värld utan staten Israel. För 2000-talets judar har dess existens blivit en självklarhet. Yom Haatzmaut är en påminnelse om att det i två millennier inte fanns något judiskt land och att vi inte ska ta denna gåva för givet. Det är också en dag där vi firar att landet som i generationer endast var en avlägsen dröm nu blivit verklighet.

Ikväll har det gått 72 år sedan David ben Gurion utropade staten Israel. Siffran kan vid första anblick tyckas betydelselös, inklämd mellan de stora 70- och 75-årsjubileerna.  72 är dock inte vilket tal som helst – det motsvarar 4 gånger חַי. Chaj, vars bokstäver har siffervärdet 18, betyder ”levande”. 72-årsdagen är ett bevis på att Israel i allra högsta grad är levande. När den här krisen är över kommer den bara vara en av många prövningar den judiska staten tagit sig igenom, prövningar som vi kommer minnas i efterkommande Yom Haatzmaut.

Am israel chaj, fyra gånger om.

Grattis Israel!