Vingårdar i Israel

Vinstaden nummer 1 i Israel är den opretentiösa Zichron Yaakov, som ligger på Karmel-bergets södra sluttning, mitt emellan Haifa och Netanya. Där är det möjligt att besöka både den största vingården i landet och en rad mindre gårdar som bara producerar några tusen flaskor per år. Området är den traditionella vinregionen i Israel, där de första vinrankorna planterades på 1880-talet av baronen Edmond de Rotschild.


Zichron Yaakov kallas för Israels Toscana. Det är en stad som inte har förändrats särskilt mycket sen staten Israel grundades och de omgivande sluttningarna är täckta med vinrankor. Många av husen är original och bebos fortfarande av de familjer som uppförde dem.

Här är några av de mest intressanta platserna att besöka:

Tishbi Coffee House
Rechov Hameyasdim 33
Inhyst i ett av de mest klassiska husen i Zichron, drivs det här caféet av familjen Tishbi som drivit sin vingård sen 1882. Mycket goda utvalda viner och ostar.

Carmel Winery
Rechov Hayekev
Detta s.k. ”Center for Wine Culture” erbjuder bl.a. vinprovningar. Vingården är ett större komplex med tillverkning på flera olika ställen. Här finns Rotschilds djupa källarvalv, olika avsmakningsrum, ett filmrum med presentationer och en restaurang. I butiken finns det en stor mängd viner, från enkla sorter till gamla dyra vintage-årgångar.

Bistro de Carmel
Rechov Hayayin 2
”Vinmakarens hus” användes fram till 70-talet som bostad åt cheferna för Zichron Yaakov Cellars. Idag är det en mjölkig kosher-restaurang med bra utbud. Bra frukost!

Tishbi Winery
Binyamina Industrial Estate
Tishbi Winery ligger mellan Zichron Ya’acov och Binyamina. Idag drivs vingården av femte generationen i familjen Tishbi. Här finns ett center för besökare där man kan sitta under vinrankorna, äta lokal ost och njuta av de olika vinsorterna. Man kan även besöka tillverkningen av konjak och olivolja.

Smadar Winery
Rechov Hameyasdim 31
En liten vingård som ägs av Moti Shapira, vars ättlingar planterade Rotschilds första rankor. Här tillverkas ca 5000 flaskor per år i ett gammalt stall, som är en del av det ursprungliga Zichron.

Somek Winery
Rechov Herzl 16
En ny liten tillverkare som ligger på en parallellgata till Hameyasdim. Ägs av familjen Dahan, som var en av de ursprungliga vinmakarna i slutet av 1800-talet. Deras vin växer i Hanadiv-dalen strax utanför Zichron. Influerade av vinmakande i Australien.