Tsholent

Ingredienser:
3 gula lökar, hackade
1,8 kg nötkött, skuret i relativt stora bitar
4 msk olja
2,5 dl kidneybönor
2,5 dl pintobönor
2,5 dl pärlgryn (kan ersättas med korngryn)
5 stora potatisar, skalade och skurna i tre delar
2 dl svampfond
2 msk vitlök, pressad
salt
peppar

Fräs löken i olja i en stor ugnssäker gryta. Tillsätt kött och låt det stekas väl på alla sidor. Häll i bönorna och rör ordentligt. Tillsätt pärlgrynen under omrörning. Tillsätt potatis och häll i tillräckligt med kokande vatten så att det täcker köttet och potatisen. Tillsätt fond och vitlök. Krydda med salt och peppar. Låt det koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra på spisen, halvt under lock, i 20 minuter. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Låt koka i 10-15 timmar. Kolla då och då så att inte vattnet kokar bort, tillsätt mer vatten om det behövs. Rör inte i grytan, då förvandlas potatisen till mos.
Obs: Du kan inte använda ugnen på shabbat. Låt rätten då stå på en värmeplatta.