Sufganiot

Ingredienser:
50 g jäst
2 dl ljummen mjölk
1 kg mjöl
1 msk socker
10 g salt
8 ägg
1 vaniljstång
zest från 1/2 citron
zest från 1/2 apelsin
3 tsk rom eller konjak
160 g rumsvarmt smör
rapsolja för fritering
jordgubbssylt
florsocker

Lös upp jästen i mjölken. I en bunke, tillsätt mjöl, socker, salt, ägg, vanilj, citronzest, rom eller konjak och jästmjölken. Knåda degen och tillsätt smöret gradvis. Knåda tills degen är mjuk och fin. Låt jäsa i 20-30 minuter under duk. Knåda 1 minut och forma sen degen till en boll. Lägg på mjölat träunderlag. Jäs 15-20 minuter under duk. Dela degen till 30 sufganiot och arrangera dem på smorda mjölade plåtar. Sätt plåtarna i ugn på 40-45 grader. Sätt en kastrull med kokande vatten i botten på ugnen. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Värm frityroljan till 190 grader. Fritera munkarna ca 2 minuter per sida. Fyll munkarna med sylt med hjälp av en spritspåse. Sprinkla florsocker över dem.