Shakshuka

Ingredienser:
1 msk olivolja
1 gul lök, grovt hackad
2 klyftor vitlök, pressade
1 tsk jalapeno, pressade och rensade
2 röda eller gröna paprikor, grovt hackade
8 färska plommontomater, grovt hackade
2 burkar italienska plommontomater, skalade och silade
1/2 tsk cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk socker
2 1/2 dl tomatjuice
1 1/4 dl grönsaksbuljong
4 stora ägg
zaatar-krydda för servering
4 pitabröd, värmda

Sätt stor panna på mediumvärme och häll i olja. Tillsätt lök och stek den gyllenbrun. Tillsätt vitlök, jalapeno och paprika, stek i två minuter. Tillsätt tomater, sätt på låg värme och låt puttra i fem minuter. Tillsätt cayennepeppar, paprikapulver, gurkmeja, salt, peppar och socker. Rör i en minut. Tillsätt tomatjuice och buljong och koka upp. Reducera till låg värme och låt röran puttra utan lock tills den blivit tjock och bara har lite vätska kvar, ca 1 timme. Rör om då och då. Knäck äggen försiktigt i pannan och se till att äggulorna inte går sönder. Puttra tills vitorna har hårdnat, men gulorna fortfarande är rinniga, ca 8 minuter. Lägg upp portionerna i 4 skålar. Strö över zaatar-krydda efter tycke och smak. Servera med varma pitabröd.