Plov

Ingredienser:
2 msk rapsolja
2 potatisar
700 g biffkött, skuret i bitar
1 stor lök, tärnad
1 klyfta vitlök, pressad
1 msk spiskummin
2 torkad röd peppar
10 korn svartpeppar
1 tsk salt
3 stora morötter, skalade och skurna på längden
3 1/2 dl kikärter, blötlagda
1,3 l oxbuljong
5 dl ris
salt och peppar

Hetta upp oljan på medelvärme i en stor kastrull. Stek potatisen på alla sidor tills den fått ljusbrun yta, ca 1-2 minuter. Tillsätt kött och koka tills brun yta på alla sidor, ca 6-7 minuter.
Tillsätt lök, vitlök, spiskummin, torkad peppar och pepparkorn. Koka tills löken är mjuk och ljusbrun, ca 10 minuter. Reducera till låg värme, lägg på lock och koka i 10 minuter till. Ta av locket, höj värmen till medium, lägg i morötterna och koka tills de blivit lite mjuka, ca 7 minuter. Tillsätt kikärter, buljong och salt och koka upp. Dra ner värmen och koka tills kikäreterna är mjukare, men fortfarande inte helt kokta, ca 25-30 minuter. Lägg riset ovanpå så att vätskan just räcker riset. Puttra i 20 minuter, tills riset är klart och det mesta av vätskan har sugits upp. Dra ner värmen till mycket låg, lägg på locket och låt rätten ånga i ytterligare 15-20 minuter. Ta bort från plattan och låt vila i 5 minuter. Salta och peppra efter smak.