Monkaka

Ingredienser:
kaffebrödsdeg
250 g vallmofrön
mjölk
1,25 dl socker
3 ägg
8 msk vetemjöl
125 gr smält smör
2,5 dl malda svarta vallmofrön
2,5 dl mjölk
2 msk smör
1,25 dl urkärnade russin
1,25 dl hackade valnötter eller mandel
2 msk ljus sirap
1 msk hackade citronbitar
1 tsk vaniljsocker

Gör en kaffebrödsdeg, kavla ut 1/3 av degen mycket tunt och tillräckligt stort för att räcka till att klä en djup pajform. Smörj formen väl, fodra med degen, som sedan får jäsa 30 minuter. Fyll med följande mon-blandning:
1) 1/4 kg vallmofrön lägges i en kastrull, övergjutes med mjölk och får stå och svälla i 30 minuter. Sila av vätskan och mal fröna. Blanda ner socker och äggulor och rör om åt ett håll tills det blir tjockt och pösigt. Tillsätt mjöl och smält smör. Rör om ordentligt och blanda ner de till hårt skum slagna äggvitorna. Grädda i medelgod ugnsvärme, ca 180ºC, eller tills kakan fått en vacker färg.
2) Koka upp malda svarta vallmofrön med mjölk, 2 msk smör, urkärnade russin, hackade valnötter eller mandel, ljus sirap och hackade citronbitar. Rör och koka tills det blir tjockt. Låt svalna och smaksätt med vaniljsocker. När fyllningen är kall kan den bredas på kaffebrödsdegen.