Matmarknader i Israel

Mahane Yehuda
Jerusalem, söndag-fredag
Jerusalems mest berömda livsmedelsmarknad härstammar från 1800-talet då arabiska handlare sålde frukt och grönsaker på en bit land som ägdes av en sefardiskt judisk familj. Idag utgör marknaden en mycket livlig del av Jerusalem, särskilt på fredagar då stadens invånare handlar mat inför shabbat. Här kan man hitta allt tänkbart som går att äta. Marknaden innehåller även en hel del restauranger där representanter från Israels många etniciteter serverar sina lokala delikatesser.

Emek Refaim
Jerusalem, fredagar
De i Jerusalem som föredrar en lugnare shopping-upplevelse beger sig till Emek Refaim-marknaden i ett av stadens mest engelsktalande områden, HaMoshava HaGermanit. Där säljer bönder och matproducenter ost, citroner, marmelader, oliver, bröd och andra lokala varor. Istället för att snabbt springa förbi alla stånden förväntas besökaren ta det lugnt, smaka på varorna och prata lite med säljarna.

Carmel Market
Tel Aviv, söndag-fredag
Bortanför ett antal marknadsstånd som säljer billig elektronik och skrikiga t-shirts ligger Tel Avivs största utomhusmarknad. Säljarna hojtar dagarna igenom om sina senaste erbjudanden på färsk frukt och grönt och fruktjuicer. Borden dignar under enorma mängder av bagels. Ett tips är att köpa borekas från den lilla boden som ligger bakom t-shirt-stånden.

Levinsky Market
Tel Aviv, söndag-fredag
Bortom turiststråken på Levinsky Street finns en samling matbutiker som expanderar ut på gatan och skapar en vibrerande marknad med lite alternativ känsla. Marknaden grundades för 90 år sen av grekiska judar. Torkad frukt och té är marknadens huvudvara, men här finns också färsk ost, oliver, het paprika, bulgur och dadlar som fortfarande hänger på trädgrenarna.

Hatikvah Market
Tel Aviv, söndag-fredag
Besökare som letar efter en ”autentiskt” israelisk upplevelse och som gillar att förhandla om priser ska bege sig till Hatikvah-marknaden i sydöstra Tel Aviv. Mindre tingel-tangel och mindre trängsel än på Carmel-marknaden. Hatikvah erbjuder det bästa av basvaror: slakteriprodukter, fisk, bröd, vitlök, inlagd frukt och grönt. En lång rad av bagerier och restauranger omgärdar marknaden och serverar marockansk, jemenitisk och kurdisk mat.

Bondens marknad
Tel Aviv, tisdag och fredag
Israels första ”bondens marknad” öppnade 2008 i Tel Avivs hamn. Grundad av matjournalisterna Michal Ansky och Shur Halpern, erbjuder marknaden bl.a. grönsaker, ost, bröd, honung, olivolja, ägg, blommor, vin och öl – allt producerat lokalt i Israel. Efter Tel Aviv-marknadens succé så har två nya ”bondens marknad” öppnat i Herzliya och Ra’anana.

Beduinmarknaden
Beer Sheva, torsdagar
Varje torsdag förvandlas en parkeringsplats i Beer Sheva till en livlig beduinmarknad. Förr i tiden kom tusentals beduiner in från Negev för att här sälja sina får och kameler tillsammans med kläder och mattor. De traditionella varorna finns fortfarande men större delen av marknaden handlar nu om piratade designer-kläder och parfymer. Många säljer även torkad frukt, kryddor och nötter.


Akkos marknad
Akko, alla dagar
Akkos marknad består egentligen av tre delar. Den turkiska basaren byggdes redan på 1700-talet. Shuk Al-Abiad (den vita marknaden) konstruerades 1817 och här kan man köpa färsk frukt och grönt, inlagda grönsaker och andra matvaror. Market Street har en lång rad stånd som säljer fisk, pita och söta delikatesser.

Talpiot
Haifa, söndag-fredag
Ryssarna dominerar Talpiot numera och säljer mycket frukt, grönt och färska kryddor. Byggnaden skapades på 30-talet av Haifas judiska befolkning.

Stadsmarknaden
Netanya, tisdag och fredag
Netanayas stadsmarknad är ett stort utrymme både inomhus och utomhus, packat med matförsäljare och marknadsstånd med kläder och smycken. Marknaden grundades ursprungligen av ryska och franska judar. Fiskförsäljarna radar nu upp dagens fångst på sina stora bord medan bagarna noggrant arrangerar sin uppvisning av söta glaserade croissanter. Här säljs också mycket frukt och grönt.