Kåldolmar

Ingredienser:
500g nötfärs
1 vitkålshuvud
1 gul lök
ströbröd
1 dl Oatly havredryck
1 kokt potatis
1,25 msk kalvfond
1,25 msk soja
1 msk ljus sirap
1 ägg
salt, peppar
2 msk smält margarin
farinsocker
5 dl vatten
1 köttbuljongstärning
hel svartpeppar

Koka upp ganska mycket vatten och salta, en tesked per liter. Skär runt kålhuvudets rot så att bladen går att få loss. Koka kålhuvudet med roten uppåt. Lossa och ta ur bladen efter hand som de mjuknar. Lägg bladen att rinna av och skär bort och spara den grova ”bladnerven” – det blir lättare att rulla bladen då. Hacka lök och ”bladnerven” och fräs ett par minuter i matfett i en panna. Blanda ströbröd, havredryck, mosad potatis och lök- och kålfräset i en bunke. Låt det svälla ca 10 min. Blanda ner färsen, soja, fond, sirap och ägg. Lägg ganska stor klick av färsen på ett kålblad, vik in sidorna och rulla ihop till ett paket. Upprepa med nästa blad och fortsätt tills du har fått ihop önskat antal. Lägg kåldolmarna i en ugnsform, pensla med smält margarin, peppra och strö över farinsocker. Kör i ugnen 200 grader ca 30 min. Häll sedan över 5 dl varmt vatten, smula ner en köttbuljongtärning och lägg i några hela svarta pepparkorn. Kör i ugnen 30-40 min till, ös över skyn lite då och då.