Judiska Kronärtskockor

Ingredienser:
4 kronärtskockor
1 citron
olivolja
havssalt

Fyll en stor skål med vatten och saften från en citron. Arbeta med en kronärtskocka i taget. Trimma stammen till ca 5 centimeters längd. Använd en potatisskalare och ta bort det yttre mörkgröna lagret av stammen. Skär av skockans taggiga överdel och klyv sen skockan vertikalt i två delar. Ta bort skockans hårda yttre blad tills bara de mjuka inre bladen är kvar. Öppna fönstren och sätt på köksfläkten för nu kommer det att osa! Ta fram en kastrull, tillräckligt stor att rymma alla kronärtskock-halvor. Lägg dem i kastrullen och fyll kastrullen tills skockorna är till hälften täckta. Fyll sedan upp med vatten tills de är helt täckta. Låt koka upp och koka utan lock i ca 15 minuter. Ta upp skockorna ur vattnet och lägg på papper för att rinna av. Hetta upp ca 1 cm olja i en stekpanna. Lägg försiktigt halvorna i pannan med den skurna sidan nedåt. Stek i ca 12 minuter. Vänd skockorna efter halva tiden. De ska vara bruna och krispiga på båda sidorna. Ta sen upp skockorna och lägg på papper för att rinna av. Sprinkla salt över dem och servera varma.