Jerusalems fem bästa bagerier

1. Marzipan (Rechov Agrippas 44)

Marzipan är mest känd för sina rugelach. Den mest populära varianten är med choklad, men det finns också kanel, vanilj, blåbär, sesamfrön, äpple, vallmofrön och ost. Med rugelach i fokus är det lätt att missa bageriets utsökta challot, tårtor, bakelser, kakor m.m. Butiken på Agrippas är alltid full av amerikanska yeshiva-studenter och turister, medan franchise-butiken på Emek Refaim är lite mer förort och där finns även ett café.

2. Lechem Shel Tomer (Rechov Aza 30)

På Lechem Shel Tomer är bakande ett sant hantverk och de erbjuder croissants, sandwiches, tårtor, kakor, focaccia, franskbröd m.m. Det här lilla och charmiga bageriet har butiker i Rechavia och Old Katamon och fungerar också som cafe med en mjölkig mindre meny. Man säljer också delikatesser som passar bra ihop med bröden, så som oliver och soltorkade tomater, pesto och olivtapenade.

3. Magdaniat Pe’er (Rechov Hamagid 5, Rechov Eitz Chaim 33)

Magdaniat Pe’er, som är Jerusalems äldsta bageri, har en butik i German Colony och en på Machane Yehuda-marknaden (shuken). Magdaniat Pe’er gör stans bästa challa – de lyckas med just den rätta kombinationen av mjukhet och sötma. Challot finns i många olika varianter. Bageriet erbjuder också tårtor, sockerfria kakor, fullkornsbakelser, bourekas, limpor och wienerbröd. Butiken i German Colony är strax invid Efek Refaim och är en liten pärla med trädgård och lugn atmosfär.

4. Gagou de Paris (Rechov HaMelech George 14)

Det är lätt att gå förbi det här mycket opretentiösa bageriet på King George mitt i centrum, men de fransk-talande i Jerusalem, och de som är insatta, vet precis var de ska få tag på de allra bästa bakverken i parisisk stil. Croissanterna är underbara, liksom Napoleon-bakelserna, eclair-bröden och baguetterna. Stället känns som importerat från Paris, enkelt dekorerat och mycket vänlig service.

5. The Natural Choice (Rechov Agrippas 111)

The Natural Choice är särskilt omhuldat av de som sätter stor vikt vid att leva hälsosamt och de med allergier, men det här bageriet upptäcks av allt fler. Bröden och konditori-varorna är både hälsosamma och delikata med glutenfria, sockerfria, äggfria och jästfria alternativ. Pröva särskilt deras surdegsbröd gjort på spält, den söta råg-challan, havrekakorna och humus sambusak. På morgonen kan du köpa allt som blev över från igår för halva priset.

Källa: Jerusalem Post