Holishkes

Ingredienser:
1 helt kålhuvud
Såsen:
2 burkar hela skalade tomater
1 stor gul lök, finhackad
1 Granny Smith äpple, skalat, rensat, hackat
1/2 dl citronsaft
1/2 dl socker
1/2 dl farinsocker
1 tsk citronsyra
2 1/2 dl russin
1 msk salt
1/4 tsk peppar
Fyllning:
900 g nötfärs
1 stor hackad lök
2 stora ägg
2 msk ris
1 msk matzemjöl
2 1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar

Ta bort stammen från kålen. Lägg hela kålhuvudet i en stor kastrull fylld med kokande saltat vatten. Täck och koka tills den är tillräckligt mjuk att man kan dra av enskilda blad. Du behöver ungefär 20 blad. Skär bort kärnan från varje löv. Dags för såsen. Häll ner tomaterna i en panna. Krossa dem med en sked. Koka upp och dra sen ner värmen och låt koka i 15 minuter. Rör i lök, äpple, citronsaft, socker, farinsocker, citronsyra, russin, salt och peppar och koka upp. Låt puttra i 15 minuter till. Tillsätt mer socker eller citronsaft beroende på smak. Sätt såsen åt sidan. Ta en stor skål och blanda köttfärs, lök, ägg, ris, matzemjöl, salt och peppar. Lägg drygt 1 dl fyllning på varje kålblad. Rulla ihop det. Vik ihop högersidan mot mitten och vänstersidan mot mitten. Rulla igen för att få ett litet paket. Häll ett tunt lager sås i botten på en stor gryta. Skär upp och lägg återstående kålblad över såsen. Lägg kålrullarna med skarven nedåt i grytan. Häll återstående sås över rullarna. Koka upp, dra ner till låg värme och koka i ca 2 timmar.