Hamin

Ingredienser:
2 stora lökar, hackade och stekta
5 dl ris
1,5 kg hel kyckling med skinn
1,5 tsk salt
1/4 tsk peppar
1/4 tsk gurkmeja
2 klyftor vitlök
2 paradiskorn (eller lite kardemumma)
liten bit kanelstång
1 mogen tomat, skuren i små bitar
4 msk tomatpuré
4 dl vatten

Rensa kycklingen noggrant från kvarvarande delar av fjädrar. Stek lökarna i en stor ugns-säker gryta. Efter att löken blivit gyllenbrun, lägg till salt, peppar, gurkmeja, vitlök, paradiskorn, kanel och tomater. Om så önskas kan även 4 hårdkokta ägg (med skal) tillsättas. Blanda väl så att tomatbitarna mjuknar. Tillsätt tomatpurén. Blanda och häll under tiden på vattnet i omgångar. Tillsätt kycklingen. Koka upp, häll sedan i riset och rör om. Koka upp och sänk värmen. Värm ugn till 120 grader. Placera grytan, under lock, i ugnen ungefär vid midnatt och ta fram den ca 13.00 nästa dag. Om blandningen torkar ut, tillsätt vatten. Kolla att riset och kycklingen är mjuka och kokade på morgonen. Höj annars temperaturen i 10-15 minuter och sänk den sen till 80 grader. För att öka smaken kan kycklingen fyllas med följande blandning: ris, hackad kycklinglever och kycklinghjärta, peppar, gurkmeja, russin och pinjenötter.