Challe

Ingredienser:
50 g jäst
1 tsk salt
socker
2 l mjöl
9 dl mjölk
4 msk smör
1 citron
3 ägg
vallmofrön

Lös upp jästen i 1 dl ljummen mjölk, rör ned salt och 1 msk socker och låt det svälla. Gör en lös deg av siktat mjöl och så mycket mjölk (ungefär 5 dl) som behövs för att det skall gå att arbeta degen. Sätt till: jästen, 1 dl socker, smör som smälts i 2,5 dl varm mjölk, det rivna skalet av en citron och 2 ägg, ordentligt vispade. Knåda degen riktigt slät med handflatorna, täck över och låt den jäsa upp tills den blir dubbelt så stor. Knåda sedan ut degen på ett bakbord, dela i 3 delar och varje del i ytterligare 3 delar. Bearbeta de 6 delarna ordentligt och rulla sedan ut varje del till en lång smal rulle: 3 av dem skall vara längre än de 3 andra. Fläta ihop de längre rullarna så att flätan blir tjockare på mitten och avsmalnande mot ändarna. Av de kortare rullarna görs också en fläta och placera denna ovanpå den större flätan. Pressa samman ändarna. Lägg brödet på en lång bakplåt och ställ det att jäsa 1/2 timme på ett varmt ställe. Pensla sedan ovanpå med ett vispat ägg och strö vallmofrö över. Grädda 1 timme i medelgod ugnsvärme.

Detta bröd kan också användas till köttmat. Bereds på samma sätt som ovan, men utan mjölk och smör, använd vatten och lite vegetabilisk olja.