Bra synagogor i Tel Aviv

Husiatyn
Rehov Bialik 19
Rehov Bialik är en pittoreskt vacker men högst sekulär gata i hjärtat av stan. Man väntar sig inte att stöta på en synagoga där, men i ett oansenligt hus med blå dörrar på nr 19 finns Husiatyn-chassidernas Bet Midrash som också huserar en livaktig shtiebel. Den etablerades redan 1937 och är fortfarande levande även om Husiatyn-dynastin dog ut för snart ett halvt sekel sedan.

Rosh Yehudi
Rehov Bar Kochba 54
Organisationen Rosh Yehudi bildades 2000 för att få sekulära israeler att bli mer intresserade av religion. Resultatet har blivit över förväntan och 2006 restaurerade man den gamla synagogan Gevurat Yisrael där man numera håller reguljära g-dstjänster. Inriktningen är modernt ortodox. En smältdegel där man kan finna alla möjliga intressanta människor. Kabbalat Shabbat varje fredag kl. 18.

Yeshivat Ma’ale Eliyahu
Rehov Weitzman, bakom Ichilov-sjukhuset
En relativt nyöppnad yeshiva med flera olika utbildningar som har samlat en snabbt växande skara studenter. Religiöst sionistiskt präglad. Synagogan har en känsla av ”community”, vilket är rätt ovanligt i israeliska synagogor. Deltagarna håller ofta väldigt engagerade shiurim i samband med g-dstjänsterna.

Ichud Olam
Ben Yehuda 86
Den mest livaktiga synagogan för unga olim (inte ovanligt att träffa f.d. svenskar här). Modernt ortodox. Även här kan du hitta ”community”-känslan eftersom de flesta deltagarna återkommer vecka efter vecka. En hel del shiurim hålls på engelska. G-dstjänster främst under shabbat.

Ger
Rehov Bar Ilan
Ger är den största chassidiska sekten i Israel, men deras lilla shtiebel som byggdes på 1970-talet i Tel Aviv speglar inte det förhållandet. Den liknar mest något från ett museum om öst-Europa innan kriget. Detta är inte en stor minyan och man får intrycket att de helst vill hålla sig för sig själva, men man är högst välkommen som besökare.

Yakar
Rehov Jericho 6
Yakar är modernt ortodoxa och jobbar hårt för att få fler Tel Aviv-bor att gå i shul. Strävar enligt egen utsago för att vara en ”shtiebel för 2000-talet”. G-dstjänsterna drar åt Carlebach-hållet med mycket sång och nigunim. En hel del olim kommer hit.