Boktips på engelska

Rashi – Elie Wiesel
Rabbi Shlomo Yitzhak, mer känd som Rashi, är den mest framträdande person som kämpande Talmud-studenter fått stifta bekantskap med i nära 900 år. Nobelpristagaren Elie Wiesel har här skapat mer än en enkel biografi över Rashi. Genom att dissekera delar av Rashis kommentarer och responsa ger han en djupare insikt i hur Rashi som person tänkte och fungerade. Bilden som tecknas är av en stor tänkare, ett vittne ständigt i sorg över sitt folks öde.
Det är inte en lång bok, drygt 100 sidor, men Elie Wiesel som själv är släkt med Rashi, är en av de riktigt stora judiska inspiratörerna och han har förmågan att verkligen dra med läsaren i sina känslor för denna stora rabbin.

Jewish Slow Cooker Recipes – Laura Frankel
Långsam matlagning är på modet. En av de allra mest säljande kokböckerna (och det finns många!) i Sverige förra året var Jens Linders ”Långkok”. Här kommer Laura Frankels judiska motsvarighet.
Laura är chefskock på USAs kanske bästa kosher-restaurang, Wolfgang Puck i Chicago, och i boken delar hon med sig massor av recept och tips med inriktning på matlagning för helger. I USA är en ”slow cooker”, eller ”crock pot” som det också kallas, en vanligt använd utrustning för att hålla maten varm under shabbes och helger. Boken utgår från att man har en sån manick, vilket är ovanligt i Sverige, men det funkar precis lika bra med vanlig gryta och spis.
Recepten täcker allt från traditionell cholent till riktigt mumsiga kött-som-faller-av-benen-rätter från Marocko.


Mitzvah Girls – Ayala Fader
Livet i en kollel är inte sällan beskrivet, men medan männen vaggar framför studieböckerna, vad gör egentligen kvinnorna därhemma i det ultra-ortodoxa hemmet? Och vilket liv förbereder de sina döttrar för? Oavsett ens inställning till de stängda chassidiska samhällena i New York är det här en fascinerande bok där Ayala Fader på ett, i och för sig rätt akademiskt, men ändå fängslande sätt beskriver hur unga kvinnor växer upp i ultra-ortodoxa familjer som en del Brooklyns mest extrema grupper.
Särskilt intressanta är avsnitten om hur mammorna och döttrarna blir broarna ut till det sekulära samhället. Kvinnorna skyddar männen och sönerna från omvärlden och bidrar till att de kan leva i det närmaste helt isolerade liv. Kvinnorna deltar mycket mer i världen utanför och därigenom byggs också en speciell kultur upp kring dem, med speciellt språk, speciellt mode, speciella värderingar. Inte sällan skapas parallella världar som de unga döttrarna lär sig att vandra mellan, till synes utan ansträngning.

The Believers – Zoe Heller
Hur går man från att vara en flammande revolutionär kommunist till att bli en baal teshuva? Den här boken handlar om en livsvändning som är tvärtemot den som många judar i öst-Europa genomgick för ca 100 år sen. Huvudpersonen Rosa lever i ett kärlekslöst äktenskap ända tills hon är otrogen med en egyptisk tidningsförsäljare. I och med att hennes gamla liv därmed går i kras tvingas hon börja om på nytt. Till hennes föräldrars skräck plockar hon upp sina rötter från sina mor- och farföräldrar och börjar intressera sig alltmer för ett judiskt liv. ”Varför blir du inte buddist eller kanske hindu istället?” föreslår mamman. Och den brinnande vänsteraktivistiska pappan, som försvarar all terrorist- och gerillaverksamhet världen över oavsett mål, betraktar dottern som en skymf mot mänskligheten.
Zoe Heller skriver väldigt skarpt och frammanar ofta elaka och bitska porträtt av sina karaktärer. Men samtidigt gör det att boken blir full av sarkastisk humor över alla knepiga situationer som uppstår i skiftet mellan två livsstilar. Framför allt tecknar den bilden av människor som lurar sig själva och som tvingar fram frågan om vad man egentligen ska göra för att bli lycklig – utan att uppenbart ta ställning för den ena eller andra sidan.


Laish – Aharon Appelfeld
Det är sällan man läser en bok som känns fullständigt originell men ”Laish” är en sån. Den känns som en modern saga men samtidigt uråldrig och extremt judisk. Laish är en 15-årig överlevande från Förintelsen som tillsammans med en grupp likasinnade beger sig på en lång vandring till Jerusalem. Gruppen består av tjuvar, tzaddikim, drömmare och helt vanliga galningar. Vandringen verkar pågå i decennier och medlemmarna slits mellan hopp och desperation. De bråkar, dödar och kan inte leva utan varandra. Ständigt har de en sorts ordningsmakt i hälarna. Än leds de av rabbiner, än av suspekta ”dealers” som säljer sina själar på en svart marknad.
Aharon Appelfeld är en av Israels största författare, född i nuvarande Ukraina.