Boktips på engelska, del 5

Eden – Yael Hedaya
Vardagslivets utmaningar och rädslan för terroristattacker präglar de sju invånarna i huset i en israelisk moshav. Författarinnan Yael Hedaya låg bakom TV-serien ”B’Tipul” – som sänts bl.a. i Sverige och i USA hette ”In Treament” – och ger här nya prov på sin psykologiska fingerfärdighet, denna gång i romanform. Personerna i ”Eden” är uppslukade av sig själva och sina problem. 16-åriga Roni kastar sig mellan grandiosa romantiska föreställningar och vardagsångest. Så fort det blir trubbel misstänks den arabiske hantverkaren. Boken är oerhört välskriven och skildrar det israeliska samhället som sorgset reflekterande och karaktärerna går från den ena melankoliska konflikten till den andra. Och ändå finns ett hopp och en styrka, längst in i hjärtat på alla personer.


The Warsaw Anagrams – Rickard Zimler
Hösten 1940, i Warszawas judiska getto. Psykiatern Erik Cohen bor där med sin systerson Adam i en pytteliten lägenhet. En kall kväll försvinner Adam och hans döda kropp hittas dagen efter hängande i ett taggtrådsstängsel. Hans ben är avhuggna. Kort därefter hittas en liten flicka död, utan händer. Man börjar misstänka att en galning i gettot lurar barnen in i döden. Erik Cohen, i sin tur, tas till ett koncentrationsläger och dödas, men återkommer som en ”ibbur”, ett andeväsen. Detta är något så ovanligt som en mörk thriller som utspelar sig under kriget, men som inte handlar särskilt mycket om själva kriget. Det utgör istället bara en bakgrund till de mystiska och farliga händelser som inträffar i de mest avskilda delarna av det myllrande gettot. En mycket spännande bok.


Mornings At The Stanton Street Shul – Jonathan Boyarin
I denna pärla till bok får vi följa livet i den lilla modern-ortodoxa synagogan på Stanton Street, Lower East Side, New York. Denna smala byggnad är full av människor – både döda, vars minne och åsikter bevaras, och levande. Genom författaren Boyarins ögon vandrar vi genom en sommar som präglas av ett svårt beslut: en ny rabbin ska utses. I denna tidigare jude-stinna del av New York, som numera mest är lekplats för ambitiösa och partysugna 25-åringar, är huset på Stanton Street ett av få kvarvarande shul. Judarna kommer för att davna, men kanske allra mest för att shmooza och prata, om hjältemod, om vad G-d egentligen vill, om vad banden bakåt till Europa betyder. Allt med en klädsam ironisk humor.


The Little Bride – Anna Solomon
När 16-åriga Minna Losk år 1880 reser från Odessa till Amerika som blivande fru, beställd på postorder, drömmer hon om en ung rik man, ett vackert palats och frihet från slavarbete och pogromer. Men när hon kommer fram visar det sig att hennes man är dubbelt så gammal som hon och bor i ett ensamt ruckel ute på prärien i South Dakota tillsammans med två tonårssöner. Icke desto mindre följer han de judiska lagarna till punkt och pricka. Det visar sig vara ett oerhört krångligt liv, miltals som de är från civilisationen, och när vintern närmar sig är Minna helt desperat. Denna annorlunda och gripande bok berättar en helt annan historia om judisk immigration till USA än vad vi är vana att höra om. En historia om en verklig judisk hjältinna, långt långt hemifrån.


The Shadows – Nachman Seltzer
Små kärnvapenladdningar är utplacerade i världens största städer. Är detta ett smart sätt att slå vakt om Israels säkerhet i en alltmer hotfull värld eller är det en dödlig komplott mot världens judar? Och vilken roll har The Shadows, det mystiska nätverket av mäktiga män dedikerade till utplånandet av världens judar, i detta spännande drama? Nachman Seltzer, rabbin i Jerusalem, yxar till karaktärerna i sin thriller på grövsta möjliga vis där alla israeler är hjältar, men själva historien är ändå skickligt konstruerad och man har svårt att lägga ifrån sig boken. Han väver in många aktuella händelser och utrymmandet av bosättningarna i Gaza spelar en viktig roll. En av huvudrollsinnehavarna är dessutom en grovt judehatande skandinav som leder skeppet ”Freedom Fighter” på väg till Gaza, fullt med knäppa författare…


Kosher Modern – Geila Hocherman
Hösten har varit bra för kosher-kokböcker. Några guldkorn har varit ”Fresh & Easy” med enkla och snabba vardagsrecept, ”Inside The Jewish Bakery” som är lika mycket historiebok som kokbok, ”Soup – A Kosher Collection” som innehåller härliga långkok till soppor och ”The Kosher Carnivore” som fokuserar på kötträtter. Men på toppen av listan finner vi den brittiska ”Kosher Modern”. 12 kapitel med innovativa, snygga och smarta recept, som – faktiskt – tar kosher-matlagningen in i en ny modern fas. Geila Hocherman lånar mycket från trenderna inom vanlig matlagning, men förvandlar dem till något nytt och fräscht – och kosher.


The Dovekeepers – Alice Hoffman
Alice Hoffman spenderade fem år att skriva denna mycket ambitiösa och väl-researchade roman, som utspelar sig i Israel år 70 evt. Bakgrunden är den klassiska historien om romarnas belägring av den 900 judarna på berget Masada. Hoffman spinner berättelsen kring fyra kvinnor, var och en med sin mycket speciella bakgrund. Yael, vars mor dog då hon föddes och vars far är expert på mord. Revka, som har med sig sina söner, alla stumma efter att ha bevittnat sin systers död. Aziza, fostrad som en pojke att strida. Shira, expert på medicin och religiös tradition. Alla har kommit till Masada på olika vägar men finner sig kämpa sida vid sida för att överleva. Boken bygger en hel del på myter och judisk mystik och ibland närmar den sig nästan fantasy, men det är också vad som gör den så ovanlig och läsvärd i sin skildring av händelserna vid Masada.