Boktips på engelska, del 4

Four Kitchens – Lauren Shockey
Den nyutbildade kocken Lauren Shockey har en plan: hon ska jobba på fyra olika lyxrestauranger runt om i världen under 1 år. Hon börjar i New York och fortsätter sen till Vietnam, Israel och Frankrike. I Tel Aviv får hon jobb på Daniel Zachs Carmella Bistro, alldeles brevid Carmel-marknaden – en av Israels mest sofistikerade restauranger. Hon hittar en lägenhet på nätet och hyr den osedd. Mycket riktigt visar den sig vara en katastrof, med en shabbesplatta istället för spis och inget kylskåp. Hennes kollegor på jobbet förhör henne grundligt om hennes judiska status och hennes vanor. Eftersom hon är dålig på hebreiska blandar hon ofta ihop rätterna och serverar ibland de mest halsbrytande kreationer i tron att det är vad som beställts. Shockey skriver lätt och ledigt om kulturkrockarna hon råkar ut för och boken är kul och läsvärd.


Our Jewish Robot Future – Leonard S. Borman
Framtiden kan vara ett mycket underligt ställe. ”Our Jewish Robot Future” berättar historien om familjen Haralson som får problem med en cyborg som besöker dem från framtiden och ber dem om hjälp att beskydda en ras av judiska robotar från utplåning. Cyborgen övertygar familjens vuxna barn att få många barn så att dessa barns barn till slut kan utveckla robotar som kan resa i rymd och tid för att bevara judendomen. Låter det skruvat? Ja. Låter det som en spin-off på Terminator? Ja. Men själva upplägget är ändå så originellt att boken blir fascinerande.


The Mexico File – Chaim Greenbaum
Den här romanen handlar om ett hot att stora delar av mänskligheten ska komma att gå under. Huvudrollsinnehavarna är en blek man med fäbless för kaos, en grupp gömda tzaddikim, en CIA-agent som gått över till ”andra sidan”, en ung brud i Jerusalem, en mexikansk antropolog, en mycket religiös judisk byråkrat – och en åldrande rebbe vars dynasti är hotad och vars syner blir allt starkare ju mer hans fysiska gestalt försvagas. Alla blandas i en välskriven thriller som är perfekt för långläsning i hängmattan.


Hereville – Barry Deutsch
Mirka är den sortens hjältinna som flickor drömmer om: ifrågasättande, smart och villig att ta sig an världen. Hon är ständigt i bråk med sin styvmor, Fruma. Hennes riktiga mamma har dött, men mamman har fortfarande stort inflytande över Mirka. Instängd hemma bakom ett par virknålar drömmer hon om att svinga stora svärd och slåss mot drakar. I sina fantasier träffar hon bland andra en talande gris, en häxa som kan läsa tankar och ett troll som kan tala alla världens språk. Det här är ett mycket välgjort seriealbum som blandar in en hel del jiddish och judiska seder i den fantasy-lika historien. ”Yet another 11-year-old troll-fighting orthodox Jewish girl”, som det står på bokens omslag.


The Story Of Israel – Martin Gilbert
Historien bakom Israels tillkomst och framväxt har skildrats i massor av böcker vid det här laget. Men historikern Martin Gilbert har lyckats med något som få andra har gjort – att skapa en ”coffee table book” som man kan engagera läsaren i timmar. ”The Story Of Israel” är en stor bok fullproppad med minutiöst utförda kopior av olika sorters dokument och bilder, instoppade i fack på sidorna. Theodor Herzls dagbok, Balfour-deklarationen, affischer, fax, brev från berömda statsmän, osv. Allt reproducerat så verklighetstroget som möjligt, ända ner på papperskvalité-nivå. En historiebok för den snuttifierade Internet-generationen, men samtidigt ett fantastiskt arbete som resulterat i något som alla tycker är kul, oavsett intresse för Mellanöstern.


Silver From The Land Of Israel – Chanan Morrison
Rav Kook är en rabbin som många är mycket intresserade av att lära sig mer om. Tyvärr är hans egna skrifter mycket svårlästa, även för den som är duktig på hebreiska och rabbinska termer. I den här boken får vi hjälp med att tränga igenom Rav Kooks spännande tankar om shabbat och de judiska helgdagarna. T.ex får vi svar på följande frågor. Vad är den inre meningen med shofarens ljud? Varför måste vi dricka på Purim? Vad tyckte Rav Kook om sekulär sionism? Vad har konst och litteratur för roll i människans liv? Varför behöver vi både en skriven och en muntlig Torah? På vilket sätt kan shabbat liknas vid en bröllops-brud? Varför firar vi inte Chanukah med en festlig måltid? Varför är Templet så viktigt för oss?


The Jerusalem Inception – Avraham Azrieli
Precis när sexdagarskriget är på väg att bryta ut utspelas en komplicerad kärlekshistoria i det delade Jerusalem. En ung rabbin-student blir kär i en vacker Mossad-agent som är dubbelt så gammal som han själv. Han brottas med de religiösa påbuden och bestämmer sig slutligen för att ta sig an ett farligt uppdrag som kommer att avgöra det stora kriget i Mellanöstern. Det här är en action-roman i ungefär samma genre som ”The Bourne Identity”. Azrieli har gjort mycket research kring sexdagarskriget och kopplat ihop det med dels sin egen tid som officer i IDF och dels sina egna Talmud-studier, vilket gör att boken känns spännande och trovärdig.