Boktips på engelska, del 3

Hush – Eishes Chayil
Gittel, 17 år, plågas av vetskapen om varför hennes vän Devory begick självmord. Den incest som Devory utsattes för under sin uppväxt har aldrig erkänts i det ultraortodoxa samhälle hon lever i, för ”sånt händer inte hos oss”. Vi får följa Gittel när hennes man utses i ett arrangerat äktenskap, hur de möts en enda gång innan bröllopet och hur de får sitt första barn. Men den verkliga historien handlar om hennes interna kamp över hur hon ska agera för att Devory ska få upprättelse, utan att hon blir utkastad ur det samhälle som hon ändå vill tillhöra.
Boken är skriven under pseudonym och har väckt stor uppståndelse inom judiska kretsar världen över. Inte bara baserat på det kontroversiella ämnet, utan också för att den är så nyanserat och talangfullt skriven, vilket gör att alla undrar vem som ligger bakom den.


When They Come For Us, We’ll Be Gone – Gal Beckerman
Efter andra världskriget hamnade tre miljoner ryska judar i en rävsax. Den stalinistiska sovjet-staten ville inte veta av dem, men samtidigt fick de inte lämna landet. ”When They Come For Us…” berättar den fantastiska historien om hur merparten av dem ändå lyckades överleva och till slut fly. Journalisten Gal Beckerman har gått igenom tusentals sovjetiska dokument och intervjuat hundratals personer för att visa på hur de ryska judarna genom sin fångenskap faktiskt formade det mäktiga amerikanska judiska etablissemanget och hur rörelsen slutligen ledde till en mass-exodus till Israel. Det hela är en saga fylld med oerhört starka karaktärer, från ”gerilla-ledaren” Meir Kahane till Natan Sharansky, som arbetade i Sibirien i större delen av sitt liv för att sedan räddas.


Encyclopedia Of Jewish Food – Gil Marks
Efter det här kommer alla judiska kokböcker att framstå som tunna broschyrer. 700 sidor packade med information om all världens judars kulinariska egenheter. Från udda rätter som honungsnötkakor, älskade av italienska judar, till den mat som förenar alla judar: seder-tallriken på Pesach. Gil Marks går alfabetiskt igenom allt från afikomen till za’atar och passar samtidigt på att krydda allt med hundratals anekdoter som berättar ursprunget bakom många rätter. På vägen hinner han också ge oss 350 recept och judarnas tretusen-åriga mathistoria.


Palestine – Jonathan Bloomfield
Israel står på randen till en atomkatastrof. Underrättelsechefen, general Navon, kräver att staten agerar och varnar för att Iran när som helst kan skjuta iväg sina kärnvapenbestyckade robotar. Israels premiärminister vägrar. General Navon sätter då en statskupp i rullning och släpper lös hela Israels vapenarsenal mot Iran. Under tiden smugglar Hamas in kärnvapen i Israel via underjordiska tunnlar. ”Palestine” är en högaktuell thriller, enligt ett klassiskt ”what if”-scenario, spännande och insatt skriven av IDF-veteranen Jonathan Bloomfield.


Serina – Ruti Tanenold
Serina är den äldsta, och ständigt glada, dottern i en rik judisk familj under 1900-talets början. Bortskämd av sina föräldrar och av Johanna, sin polska piga. Men en ödesdiger fredagsnatt tvingar Johanna in Serina i ett katolskt nunnekloster, där hon låses in för att sudda ut hennes judiska historia och återskapas som en from katolik. Boken är baserad på en sann händelse och berättar en sorgligt vanligt förekommande historia från det gamla öst-Europa. Vi får följa de katolska nunnornas brutala förvandlingsknep, Serinas hjälplösa föräldrar och hennes kamp för att på något sätt återvända till sina judiska rötter.

Annexed – Sarah Dogar
De flesta av oss har läst Anne Franks dagbok. Där har vi bland annat fått stifta bekantskap med den 15-årige Peter, som Anne blir hopplöst kär i. Författaren Sarah Dogar tar här till ett numera vanligt litterärt grepp och sätter sig i Peters skor. Hela boken är skriven om samma tidsperiod som Annes dagbok, men ur Peters fiktiva perspektiv. Peter är arg över att bli inlåst när han egentligen vill slåss mot nazisterna. Dessutom tvingas han umgås med den jobbiga Anne Frank, som han efter hand ändrar uppfattning om. Han sätter sitt judiska ursprung i fokus – varför har det någon betydelse överhuvudtaget? ”Jag kan bara vara det de har stämplat mig som – en jude”. ”Annexed” är en smart skriven bok som kompletterar Anne Franks klassiska verk på ett överraskande vitalt sätt.


Sacred Treasure, The Cairo Genizah – Mark Glickman
1897 steg Rabbi Solomon Schechter upp på Ben Ezra-synagogans vind i Kairo. Där uppe fann han den största skatt av tidiga judiska manuskript som någonsin påträffats. Han hade gått in i synagogans genizah, dvs lagret av skadade och trasiga judiska texter, som innehöll inte mindre än 300.000 dokument, de flesta över 1000 år gamla. Där fanns bl.a. tidiga exemplar av dödahavs-rullarna. Ännu till denna dag har inte alla dokument hunnit gås igenom. Upptäckten förändrade bilden av hela den judiska historien. Mark Glickman låter oss följa Rabbi Schechter i en historia som nästan liknar ”Jakten på den försvunna skatten”. Mycket spännande och medryckande skriven.