Boktips på engelska, del 2

Every House Needs A Balcony – Rina Frank
Den här boken har kallats Israels ”Flyga drake”, om ni minns Khaled Hosseinis världsberömda bok om Afghanistan. ”Every House Needs A Balcony” har översatts till många språk och är redan en internationell bestseller. Nu har den getts ut i engelsk översättning. Historien handlar om en ung judisk flicka som bor med sin fattiga familj i Haifa på 50-talet. Från lägenhetens smala balkong observerar åtta-åriga Rina hur det nya annorlunda landet Israel formas. Långt senare, efter att ha bott utomlands med en rik man, återkommer hon till Haifa med en längtan efter det enkla livet hon hade i sin barndom. Men det blir inte som hon tänkt sig.
Boken är fantastiskt vackert och rikt skriven. Det är mycket färger, lukter, skratt, krig, tårar och kärlek. Ett historiskt porträtt över ett bostadsområde och ett land.


The Debba – Avner Mandelman
Enligt folksagor i mellanöstern är Debban en mytisk hyena som kan förvandla sig till en man och lurar iväg judiska barn från sina familjer. För bokens huvudperson, David, är ”Debba” en kontroversiell pjäs som skrevs av hans far och spelades en enda gång i Israel 1946. Då utbröt ett massivt upplopp. 30 år senare dör fadern och i hans testamente står det att ”Debba” måste spelas en gång till inom 45 dagar efter hans död. David gör allt för att få detta till stånd men myndigheterna vägrar. Det visar sig att fadern blivit utstuderat mördad.
Det här är en riktigt bra thriller som handlar om landet Israels paradoxer och dess smak för både konst och våld.


Market Day – James Sturm
I ”Market Day”, utgiven som ett seriealbum för vuxna, får man följa en dag i Mendelmans liv. Mendelman är en judisk mattmakare som bor i en östeuropeisk shtetl i början av 1900-talet. Han är mycket stolt och passionerad över sitt yrke. På marknaden träffar han en handelsman som leder in honom på förnedrande händelser som får Mendelman att helt ändra sin världsbild. Vad ska han satsa på i framtiden? Hur ska hans snabbt växande familj försörja sig? Vad händer med det judiska? Den stora nya världen tränger på.
Boken är mästerligt tecknad och det märks att Sturm har studerat shtetl-livet noggrannt.


Witz – Joshua Cohen
En dag i slutet av 1999 så dör alla judar i världen i en märklig sjukdom. Alla utom en: Benjamin Israelien, en vänlig, oskyldig, okunnig ung man. Han förvandlas snabbt till en internationell superstjärna. Judiskhet blir det trendigaste av det trendiga. Alla coola män odlar tinninglockar och alla äter hönssoppa hela tiden. Den sista äkta juden blir allt mer stigmatiserad över att han inte är religiös. Efter ett tag blir Israelien jagad runt hela världen eftersom han inte är som alla andra.
Joshua Cohen är en ung författare i 20-års-åldern, boendes i det judiska Brooklyn. ”Witz” är en riktig tegelsten på 800 sidor, men samtidigt en mycket märklig fantasirik historia med massor av mörk humor. En originell fascinerande bok.


The Frozen Rabbi – Steve Stern
Bernie Karp är en 15-årig judisk tonåring, i vars hus en rabbin ligger nedfrusen. Han frystes ner för över hundra år sedan. Bernie tinar upp honom och rabbinen visar sig vara en mycket livlig och fantasifull person. Läsaren får följa med i processen där rabbinen frystes ned, hur isblocket färdades genom pogromer, över Atlanten och sedan runt på Manhattan. Boken utvecklas till en burlesk satir över nutidens annorlunda kommersiella judendom.
”The Frozen Rabbi” publicerades först på klassiskt sätt, enligt modellen för gammal jiddish-litteratur, nämligen i form av en följetong i en judisk tidning (Tablet Magazine). Huvudtemat – hur överförs judendomen från en generation till en annan – känns extra aktuellt i dagens samhälle där det judiska långsamt sipprar ut i assimilation.