Bästa bokaffärerna i Jerusalem

Book Gallery
Rechov Shatz 6
Den här affären är ett måste för de som älskar synen och lukten av gamla böcker. Israels största antikvariat med över en halv miljon böcker. Specialister på ovanliga antika böcker på engelska, hebreiska och tyska. Book Gallery ligger på trendiga kullerstensgatan Rechov Shatz. Inne i butiken finns sköna stolar, avslappnande musik och en mysig atmotsfär. Letar du efter en speciell bok så finns det knappt några lika duktiga mullvadar som expediterna på Book Gallery.

Steimatzky
Flera olika ställen
Steimatzky är den största bok-kedjan i landet och även om den är väldigt kommersiell, med allt vad det innebär, så uppvägs det av ett alltid uppdaterat utbud av det senaste i bok- och magasinväg. Det finns många Steimatzky’s runt om i Jerusalem och då och då är det mycket prisvärd rea.

M Pomeranz
Rechov Be’eri 5
Pomeranz, som ligger mitt i centrum, har Israels största utbud av judiska religiösa böcker på engelska. I deras lager finns allt från välkända klassiker och nutida judiska författare till okända verk av perifera chassidiska rabbiner. Bra ställe att lyssna på judisk musik och ta en fika.

Ludwig Mayer
Rechov Shlmotzion HaMalka 4
En av de äldsta och bästa bokaffärerna i Jerusalem. Främst inriktade på akademiska böcker, där de har ett jättelikt utbud på alla möjliga språk. Butiken drivs av Marcel Marcus, en rabbin från Schweiz som 1994 köpte den då nedkörda affären. En klassisk historia förtäljer att nazisten Adolf Eichmann under rättegången på 60-talet använde butiken för att skaffa sig litteratur medan han satt i fångenskap. Den dåvarande ägaren, Esther Mayer, såg till att han enbart fick tillgång till böcker om sionism…

Sefer V’Sefel
Rechov Ya’avetz 2
Sefer V’Sefel är inte så lätt att hitta. Butiken ligger på en smal sidogata mellan Jaffa Road och Mordechai Ben Hillel. När man väl hittat adressen måste man gå runt ett hörn och klättra uppför ett antal trappor. Men de som söker blir rikt belönade. Affärens många våningar är fullpackade med nya och gamla böcker, mest på engelska, om allt från judisk historia till science fiction. På gatan utanför finns superbilliga böcker och tidningar där man kan göra riktiga fynd.