Bagels

Ingredienser (12 bröd):
5dl vatten
25g jäst
1/2 dl sirap
2 tsk salt
1 msk matolja
13-14 dl vetemjöl
3 msk sesamfrön
Ca 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning

Värm deg-vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap, olja och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i minst fem minuter, helst med degblandare. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar. Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Forma till ringar och nyp ihop skarven noga. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka. Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten. Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i sesamfrön om du vill dekorera bröden. Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma med ost eller andra pålägg.