Baba Ganousch

Ingredienser:
1 stor aubergine
3/4 dl tahini
3 vitlöksklyftor, pressade
3/4 dl färsk citronsaft
1 krm mald kummin
salt
1 msk olivolja
1 msk färsk bladpersilja, hackad
1 dl svarta oliver, t.ex. kalamata

Sätt ugnen på 200 grader. Stick hål på auberginen på flera ställen och lägg den i en grillpanna på medelvärme. Grilla, vänd ofta, tills skalet börjar bli svart, spricker och köttet precis börjar kännas mjukt. Lägg auberginen på bakplåtspapper och kör i ugnen tills den blivit mycket mjuk, 15-20 minuter. Ta ut ur ugnen, låt svalna, ta bort skalet. Lägg aubergine-köttet i en skål. Använd en gaffel till att mosa auberginen. Tillsätt tahini, vitlök, citronsaft och kummin och blanda väl. Krydda med salt, smaka av, tillsätt mer tahini och/eller citronsaft om det behövs. Lägg blandningen på ett serveringsfat och sprid ut den så att den formar en grund skål. Häll försiktigt olivolja på mitten och lägg över persiljablad. Placera oliver runt sidorna. Servera rumstempererat.