Jedion Hashavua

5775
- Simchat Tora
- Sukkot
- Jom Kippur
- Frågehörnan: När ska man bada mikve?

+ 5774
+ 5773
+ 5772
+ 5771
+ 5770
+ 5769

Här finns texter tagna från nyhetsbladet Jedion Hashavua som produceras för besökarna i Adat Jeschurun och Adat Jisrael.

FRÅGA RABBINEN: VAD GÖRA MED ARBA MINIM EFTER SUKKOT?

Fråga: Under Sukkot skakar vi Arba Minim. Men var ska vi göra av lulav och etrog när Sukkot är slut?

Svar: Efter att Sukkot är över så står vi där med ett antal saker som vi har använt för mitzvot, men som vi inte längre verkar ha någon användning för. T.ex. de fyra sorterna (lulav, etrog, aravot, hadass) och grenarna från pilträden för Hoshana Raba.

Det är tillåtet att slänga dessa saker i soptunnan, om man lägger dem i en separat påse. Enligt Mishne Berurah (21:7) är det också tillåtet att lämna dem på en plats där man vet att någon annan kommer att ta hand om dem (och slänga dem).

Men för många tar det emot eftersom de ju laddats med en betydelse under högtiden.

Rashi säger också att materiella ting som använts för en mitzva har ett ökat andligt värde.

Saker som en använd lulav, sönderrivna tzitzit eller en trasig shofar, bör behandlas respektfullt, även om de inte längre är heliga objekt.

Många judar sparar sin lulav och pil-grenarna till Pesach, då man använder dem för mitzvan att tända en eld i syfte att bränna chametz. Detta följer ett vackert idémönster där man sparar ting, använda för en mitzva, till senare för att kunna utföra en annan mitzva med dem.

Man kan sätta kryddnejlikor i etrogens skal och använda den som besamim att lukta på under årets kommande havdalah-tillfällen.

Ett annat sätt att använda etrogen är att göra marmelad av den – och servera marmeladen på Tu Bishvat, fruktträdens nyår.