Jedion Hashavua

5775
- Simchat Tora
- Sukkot
- Jom Kippur
- Frågehörnan: När ska man bada mikve?

+ 5774
+ 5773
+ 5772
+ 5771
+ 5770
+ 5769

Här finns texter tagna från nyhetsbladet Jedion Hashavua som produceras för besökarna i Adat Jeschurun och Adat Jisrael.

EKEV
av Rabbin Yaacov Haber

När Moshe Rabeinu närmade sig den brinnande busken hörde han hur G-d talade till honom. "Ta av dig skorna!" beordrade G-d. "Du står på helig mark". Varför sa G-d till Moshe att ta av sig skorna och inte att täcka sitt huvud eller öppna sitt hjärta?

Det är stor skillnad på att gå med skor och att gå utan. Med skor kan man gå över sten, glas, vatten, till och med eld, utan att känna någonting. Utan skor, även om man bara går runt hemmavid, så kan man känna allt. Trampa på minsta lilla ojämnhet, tänk Lego, och smärtan känns ögonblickligen. Hashem sa till Mose att om du vill höra G-ds ord, om du ska bli folkets ledare, måste du ta av dig skorna. Du måste ta bort isoleringen som skyddar dig från omgivningen. Det kommer att göra ont, men du måste kunna känna varje stöt, varje gupp i vägen; du måste kunna känna smärtan.

En person som är sårbar för yttre omständigheter och är väldigt känslig, är en person som kommer att kunna vara åtkomlig för attityder, känslor och andras omständigheter. Det är en sån person som kan utveckla en meningsfull relation med andra. Det är en sån person som verkligen kan hjälpa en annan jude. Det är en sån person som kan få profetia och helighet i gåva.

Denna parsha börjar med "Ekev" och fortsätter med att beskriva de mest fantastiska välsignelser som är möjliga på vår jord. Rashi lär oss att "Ekev", som också betyder häl, refererar till "små" mitzvot; mitzvot som är lätta att ignorera; mitzvot som vi trampar ned med hälen. Det verkar som att livets stora välsignelser beror av de små "obetydliga" mitzvoten i Toran.

Men när vi bläddrar igenom parashan hittar vi inga "små" mitzvot. Vad hittar vi?
1. Kom ihåg att G-d var den som tog dig ut ur Egypten.
2. Glöm inte G-d.
3. Tacka G-d för det du äter.
4. Frukta G-d.
5. Be till G-d.
6. Älska främlingen för du var själv en främling.
Det här låter som tunga mitzvot! Varför Ekev? Vad är det som gör dessa mitzvot "små"? Svaret är att de är lätta att ignorera. Det är mitzvot som kräver djup tanke och hög känslighet. Det är lätt för oss att göra alla "stora" mitzvot medan vi isolerar oss helt från att visa tacksamhet, kärlek och känna främlingens smärta. Med anledning av detta säger Toran: "Ta av dig skorna!" Känn omgivningen, känn varifrån du kommer och vart du är på väg. Ekevs mitzva är att utöva vår känslighet och upprätthålla hälsosamma känslor.

Försök att föreställa dig hur det känns att vara riktigt hungrig - ge sen mat till de fattiga. Föreställ dig hur det är att vara riktigt ensam - gör en shidduch. Tänk på hur det är att vara handikappad - gå sen och besök de sjuka. Tänk på hur det känns för ett barn att få en utskällning innan du tappar tålamodet med dina barn. Tänk på hur det känns att få elaka ord kastade mot sig, innan du ryter åt din äkta hälft eller sambo. Tänk på hur det känns att bli ignorerad innan du stänger ute någon från ditt liv.

Innan Moshe ställde sig på helig mark tog han av sig skorna. Innan Kohen Gadol går in i det allra heligaste tar han av sig skorna. På Jom Kippur och Tisha B'Av tar vi av oss skorna. Innan vi går in i ett liv fullt av mitzvot, måste vi också ta av oss skorna och vi kommer då att bli välsignade.