Jedion Hashavua

5775
- Simchat Tora
- Sukkot
- Jom Kippur
- Frågehörnan: När ska man bada mikve?

+ 5774
+ 5773
+ 5772
+ 5771
+ 5770
+ 5769

Här finns texter tagna från nyhetsbladet Jedion Hashavua som produceras för besökarna i Adat Jeschurun och Adat Jisrael.

FRÅGEHÖRNAN: OM KLÄDER OCH UTSEENDE

Fråga: Är det tillåtet, enligt judisk lag, för män att färga håret?
Svar: Nej, detta faller under "en man ska inte bära en kvinnas kläder" (5MB 22:5). Talmud (Shabbat 94b) ger ett exempel på en man som plockar vita hårstrån från sitt skägg så att han ska se yngre ut. Rashi förklarar att stor noggranhet med sitt utseende är feminint beteende och därför förbjudet för en man. Detsamma gäller alltså att färga håret - det är inte "manligt".

Fråga: Förbudet mot att bära ull och linne i samma plagg - shatnez - betyder det att vi inte kan bära några kombinationer av växt- och djur-fibrer? Är kashmir att betrakta som ull?
Svar: Nej, förbudet gäller bara ull och linne, inga andra kombinationer. Kashmir och linne är OK.

Fråga: Är det kosher att bära en jacka gjord av gris-hud?
Svar: Ja, förbudet mot gris gäller bara mat.

Fråga: Är det tillåtet, enligt judisk lag, att skaffa sig permanent make-up?
Svar: Nej, det kan jämföras med att skaffa sig en tatuering, vilket är förbjudet.

Fråga: Vad säger halacha, ska man bära fransarna på sin tallit katan så att de syns, eller ska man stoppa in dem i byxorna?
Svar: De lärde är oense om detta. Både Shulchan Aruch och Mishna Berurah säger tydligt att man ska bära dem synligt. Men många sefardiska auktoriteter (Arizal, Chaim Vital, Chida, Ovadya Hadaya, m.fl.) säger att fransarna ska stoppas in. Slutsatsen blir "Al Tatosh Torat Imecha" (Mishlei 1:8, "gör som din mor har lärt dig"), dvs gör som traditionen bjuder i din familj.

Källa: askmoses.com