Jedion Hashavua

5775
- Simchat Tora
- Sukkot
- Jom Kippur
- Frågehörnan: När ska man bada mikve?

+ 5774
+ 5773
+ 5772
+ 5771
+ 5770
+ 5769

Här finns texter tagna från nyhetsbladet Jedion Hashavua som produceras för besökarna i Adat Jeschurun och Adat Jisrael.

NASO
av Rabbin Yaacov Haber

Baal Shem Tov sa en gång: Om en person i sin vardag möter något elakartat, så som korruption eller våld, ska denne stanna upp och tänka "varför visar G-d mig den här bilden?"

Det måste finnas en anledning. Scenen som utspelas framför oss är en spegel som reflekterar en aspekt av oss själva. G-d vet att vi har mycket svårt att se det elakartade inom oss själva så Han visar oss det i form av någon annan. När man ser en otrevlig handling så bör man vända sig inåt, säger Besht, och se om man själv är skyldig, om än mycket lite, till det man bevittnar.

Parashat Naso är den längsta parashan i Toran. Den har 176 verser. Det finns bara två centrala mitzvot i parashan: Sotah, historien om de promiskuösa kvinnorna, och Nazir, mannen som begränsar sig själv från världslig njutning. Talmud påpekar kontrasterna mellan dessa två mitzvot och kommenterar: "Om du har otur och får se en promiskuös handling, gå hem och tänk ut vad du kan göra för att göra ditt eget liv mer heligt". Nuförtiden kan vi bevittna hemska handlingar vad gäller terrorism och våld från hela världen. Från Sderot i Israel, självmordsbomber i Irak till ofattbara tragedier på universitet i Virginia, så ser vi bilder som är en total negation av det mänskliga livets värde.

Judendom har den yttersta respekten för liv. Shabbat, kashrut och mitzvot sätts alla åt sidan om någon är allvarligt sjuk. Varje liv är värdefullt och omöjligt att ersätta. Vad vi läser om i tidningarna och ser på nyheterna är allvarliga brott mot livets helighet.

Hur ska man reagera om man ser förstörelse av mänskligt liv? Om det är så att man ska bli Nazir om man ser en Sotah, vad borde reaktionen bli när man ser en terrorist?

Svaret är att bli mer vänlig och ödmjuk. Om du kör på motorvägen och får höra att en terrorist utlöst en bomb bör den judiska reaktionen bli att släppa fram en annan bil som vill komma förbi. Om vi hör om ett attentat där människor blivit skjutna, bör den judiska reaktionen bli att ta upp telefonen och säga något positivt om en annan människa. Besök någon som är sjuk, hjälp någon som är fattig, värdera ett liv, bli mer judisk!

Den nazir som beskrivs i vår parasha uppnår samma nivå av helighet som den högsta prästen. Det är en person som kan se orenhet och som en följd av det vända sig inåt för att rena sig själv.