Jedion Hashavua

5775
- Simchat Tora
- Sukkot
- Jom Kippur
- Frågehörnan: När ska man bada mikve?

+ 5774
+ 5773
+ 5772
+ 5771
+ 5770
+ 5769

Här finns texter tagna från nyhetsbladet Jedion Hashavua som produceras för besökarna i Adat Jeschurun och Adat Jisrael.

FRÅGA RABBINEN: MJÖLKIG MÅLTID SOM HUVUDMÅLTID PÅ SHABBAT?

Här svarar rabbinen på Halachiska frågor. Detta kan ske skriftligt och då lämnas till rabbinen eller muntligt på telefon.

Fråga: Är de tillåtet att äta en mjölkig måltid som en av huvudmåltiderna på Shabat?
Svar: På Shabat — precis som på en helg — följer vi av tradition regeln att ”det finns ingen glädje utan mat och vin”. Naturligtvis, om en person särskilt njuter av att äta kött vid båda huvudmåltiderna ska han naturligtvis göra allt som är möjligt för att åstadkomma detta vid båda huvudmåltiderna. Stöd för detta finner vi i ”zemirot” som vi sjunger på Shabat - ”att njuta av delikatesser; gödda kycklingar, vaktlar och fisk”.

Dock, när det gäller någon som inte har råd med kött på Shabat, lär oss Rabbi Akiva: ”Gör din Shabat till en veckodag, och förlita dig inte på hjälp av andra” (dvs. man ska inte använda pengar man fått som ”zedaka” för att köpa kött på shabat). Om en person anser att mjölkiga produkter är nyttigare, eller njuter mer av att äta dessa än av kött, får denne äta ”milchig” eller ”parve” måltider på Shabat.

Av: Rabbi Riskin