Jedion Hashavua

5775
- Simchat Tora
- Sukkot
- Jom Kippur
- Frågehörnan: När ska man bada mikve?

+ 5774
+ 5773
+ 5772
+ 5771
+ 5770
+ 5769

Här finns texter tagna från nyhetsbladet Jedion Hashavua som produceras för besökarna i Adat Jeschurun och Adat Jisrael.

FRÅGA RABBINEN: MÅSTE JAG VACCINERA MIG MOT SVININFLUENSAN?
Här svarar rabbinen på Halachiska frågor. Detta kan ske skriftligt och då lämnas till rabbinen eller muntligt på telefon.

Fråga:Är det en Mitzva eller ett tvång att låta sig själv och sina barn vaccineras för att förhindra eventuella sjukdomar?

Svar: Alla mediciner eller vacciner som är normalt förfarande och som de medicinska myndigheterna rekommenderar som effektiva och inte farliga för att förhindra sjukdomar, skall tas och ges till barn (5MB 4:15; Tractate Brachot 32b)

Fråga: Var kommer det ifrån att frasen ”Venishmartem Me’od Lenafshoteichem” (5MB4:15) betyder att vi måste vårda våra liv. Det förstår man inte när man läser versen. Vem var den förste som sade detta?

Svar: Den första källan som diskuterar ”Venishmartem Me’od Lenafshoteichem” - därför måste ni noga ha akt på er själva - finner vi i Talmud Bavli, Brachot 32b, i berättelsen om Chassiden som davnade och inte besvarade hälsningen från en minister som talade med honom. Ministern frågade då honom hur kan sätta sig själv i fara, vilket är förbjudet - ”Venishmartem Me’od Lenafshoteichem”.

I inledningen til boken Shemirat Haguf Vehanefesh, finner vi en lång diskussion om Venishmartem är en Mitzva från Toran eller en Mitzva från Chazal.

Uppenbarligen finns det också ett förbud mot att riskera sitt liv genom Mitzvan att bygga ett bröstvärn på sitt tak (5MB22:8).

Källa: Yeshiva.org.il