Jedion Hashavua

5775
- Simchat Tora
- Sukkot
- Jom Kippur
- Frågehörnan: När ska man bada mikve?

+ 5774
+ 5773
+ 5772
+ 5771
+ 5770
+ 5769

Här finns texter tagna från nyhetsbladet Jedion Hashavua som produceras för besökarna i Adat Jeschurun och Adat Jisrael.

SIMCHAT TORA
av Rabbin Amram Maccabi

Jag växte upp som Tzioni Dati, vilket betyder att man är en del av den judiska rörelse som ser Hashem inte bara i studier och bön, utan också i den materialistiska sidan av världen – särskilt i sådant som har att göra med vårt hemland, Eretz Israel.

T.ex. under yeshiva-åren spenderade jag halva dagen med att läsa matte, fysik, biologi, engelska, litteratur, etc. Andra halvan hade vi judiska studier.

Ingen av mina lärare i matte eller geografi, eller nåt annat sekulärt ämne för den delen, tog sina böcker och läxor och dansade med dem. Ingen har heller någonsin sett en jurist ta sina lagböcker och sjunga. Min engelsklärare gillade att sjunga, men det var förvisso inte till ära för grammatikböckerna…

Regler och lagar – de handlar om begränsningar, restriktioner och gränser. De gör oss, på ett sätt, till mindre människor.

Toran, däremot, är inte bara lagar och restriktioner. Den är också själva naturen. Faktiskt är det så att den är vår natur, vårt sätt att leva. Först därefter är den en förpliktelse.

För det första, G-d tog oss ut ur Egypten (”asher bachar banu…”). Han valde oss som nation, som representanter på jorden bland andra nationer. Först därefter gav han oss Toran (”venatan lanu et Torato…”).

Idag har vi inga långa Tora-studier. Simchat Tora är den dag vi visar Toran vår uppskattning i formen av vad och hur vårt liv bör vara. Vi tar Toran och utan att ens öppna den, fortfarande i sin skyddande täckelse, så dansar vi med den.

(Och den som inte dansar måste åtminstone ta en klunk bra whisky.)