Judiskt liv / Recept

Fler recept:

- Honung- och äppelkaka
- Nyårskyckling
- Forshmak
- Fruktsoppa
- Herring- och äpplecrostini med dillricotta
- Ostkake-tips
- Ktzitzot
- Charoset-paj
- Pina colada hamantaschen
- Biffstuvning med rotfrukter
- Stekt kyckling på fyllningsbädd
- Banankaka
- Labane
- Chanukah-frityrer
- Kyckling paprikash
- Krämig svampsoppa
- Etroglikör
- Simanim-sallad
- Ankbröst med balsamvinägersås och calvadosäpplen
- Kosher cronuts
- Israelisk kyckling sofrito
- Gräshoppsstuvning
- Matbucha
- Ultimat burgare
- Citrussallad med rostad sparris
- Judiska kronärtskockor
- Hönssoppa
- Limonana-kakor
- Matza-pizza
- Chrein
- Hamantaschen från Neapel
- Gribenes
- Kyckling med torkad frukt
- Shawarma
- Kyckling i sötsur sås
- Kryddig varm choklad
- Capri-latkes
- Plov
- Babka-bundtkaka
- Kokad biff i vitvinsås
- Holishkes
- Kibbe
- Yaptzik
- Flundra med mango och margarita
- Grillad tandoorikyckling med gurksallad
- Baba ganousch
- Caramel-matza
- Teriyaki-grillad tofu
- Choklad-hamantaschen
- Limoncello
- Parve bearnaisesås
- Rugelach
- Lammkebab med tzatziki
- Friterad blomkål
- Köttbullar med honung och vitlök
- Vattenmelon-granité
- Etrog-marmelad
- Soppa på sötpotatis och citrongräs
- Pecan-täckt hälleflundra med dijonsås
- Bagels
- Kokos- och chokladglass
- Tropisk kycklingsallad
- Citrontårta
- Knish
- Ostkaka
- Grillat lamm och sparris med senaps-aioli
- Pizza
- Shakshuka
- Matzebrei
- Charoset
- Schmaltz
- Blinier
- Broccoli- och cheddarsoppa
- Kalvkotlett med svamp, senap och vinsås
- Schnitzel
- Kubbeh
- Borekas
- Svamprisotto med spenat- och valnötssallad
- Potatis- och purjolökssoppa
- Falafel
- Kryddiga morotsstavar
- Kyckling med citron och zaatar
- Soppa på morot och fänkål
- Lammkotletter med currypäron
- Kokt lamm med kastanjer
- Babka
- Päron pocherade i apelsin och ingefära
- Thailändsk biffsallad
- Challe för Rosh Hashana
- Sjötunga med apelsin och pecannötter
- Blåbärsbiff-burgare
- Hamin
- Ugnsstekt lax med myntapesto
- Avokado- och tahinidipp
- Grillad marockansk kyckling
- Frusen citrondessert
- Gazpacho blanco
- Sabich
- Shabatini
- Kyckling med sesamnudlar
- Blintzes
- Kugel Yerushalmi
- Grillade kycklingbröst i honung och apelsin
- Tsholent
- Hummus
- Matzemjölkaka
- Chremslach
- Matzekneidlach
- Entrecote i rödvins- och honungssås
- Monkaka
- Hamentaschen
- Vitost
- Fruktkaka
- Gefillte fish
- Gehackte herring
- Kreplach
- Tomat- och brödsoppa
- Äppelsås
- Sufganiot
- Latkes
- Kishke
- Hasselnötstårta
- Kalvsylta
- Inlagd sill
- Sötsur fisk
- Kaffebrödsdeg
- Kåldolmar
- Sursoppa
- Oxbringa med tzimmes
- Ugnsstekt gös
- Challe
- Lokshen kugel
- Lokshen
- Borscht (mjölkig)

HONUNG- OCH ÄPPELKAKA

Ingredienser:
3 ägg
2 dl honung
1 1/2 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vegetabilisk olja
1 1/2 tsk vanilj
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk kanel
3/4 tsk salt
1/4 tsk kryddpeppar
4 Granny Smith äpplen - skalade, urtagna och strimlade
Glasyr:
2 1/2 dl + 3 msk florsocker
1/4 tsk vanilj
1-2 msk vegetabilisk grädde (eller vanlig grädde om du kan ha kakan mjölkig)

Sätt ugnen på 175 grader. I en stor skål, vispa äggen tills de blir skummiga. Vispa i honung, socker, farinsocker, olja och vanilj. I en separat skål, blanda ihop vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och kryddor. Häll i mjölblandningen i vätskan. Vänd i äpplena. Smörj en sockerkaks-form med olja. Häll i mixen i formen. Formen får inte bli mer än 3/4 full. Baka kakan i ugnen i 75-90 minuter. Det ska vara en mycket fuktig kaka. Låt kakan kallna i 10 minuter, vänd sedan upp den på en tallrik. Låt den svalna helt till rumstemperatur. Lägg 3 msk florsocker i en sil och sprinkla sockret över kakan. Gör sen glasyren. Häll 2 1/2 dl florsocker i en skål. Tillsätt vanilj och 1 msk grädde. Rör med en visp eller gaffel för att blanda. Tillsätt resten av grädden gradvis, fortsätt röra. Häll glasyren i en glasyrpåse. Spruta glasyren över kakan i ett mönster som på bilden. Låt glasyren stelna i 30-60 minuter innan servering.