Judiskt liv / Recept

Fler recept:

- Honung- och äppelkaka
- Nyårskyckling
- Forshmak
- Fruktsoppa
- Herring- och äpplecrostini med dillricotta
- Ostkake-tips
- Ktzitzot
- Charoset-paj
- Pina colada hamantaschen
- Biffstuvning med rotfrukter
- Stekt kyckling på fyllningsbädd
- Banankaka
- Labane
- Chanukah-frityrer
- Kyckling paprikash
- Krämig svampsoppa
- Etroglikör
- Simanim-sallad
- Ankbröst med balsamvinägersås och calvadosäpplen
- Kosher cronuts
- Israelisk kyckling sofrito
- Gräshoppsstuvning
- Matbucha
- Ultimat burgare
- Citrussallad med rostad sparris
- Judiska kronärtskockor
- Hönssoppa
- Limonana-kakor
- Matza-pizza
- Chrein
- Hamantaschen från Neapel
- Gribenes
- Kyckling med torkad frukt
- Shawarma
- Kyckling i sötsur sås
- Kryddig varm choklad
- Capri-latkes
- Plov
- Babka-bundtkaka
- Kokad biff i vitvinsås
- Holishkes
- Kibbe
- Yaptzik
- Flundra med mango och margarita
- Grillad tandoorikyckling med gurksallad
- Baba ganousch
- Caramel-matza
- Teriyaki-grillad tofu
- Choklad-hamantaschen
- Limoncello
- Parve bearnaisesås
- Rugelach
- Lammkebab med tzatziki
- Friterad blomkål
- Köttbullar med honung och vitlök
- Vattenmelon-granité
- Etrog-marmelad
- Soppa på sötpotatis och citrongräs
- Pecan-täckt hälleflundra med dijonsås
- Bagels
- Kokos- och chokladglass
- Tropisk kycklingsallad
- Citrontårta
- Knish
- Ostkaka
- Grillat lamm och sparris med senaps-aioli
- Pizza
- Shakshuka
- Matzebrei
- Charoset
- Schmaltz
- Blinier
- Broccoli- och cheddarsoppa
- Kalvkotlett med svamp, senap och vinsås
- Schnitzel
- Kubbeh
- Borekas
- Svamprisotto med spenat- och valnötssallad
- Potatis- och purjolökssoppa
- Falafel
- Kryddiga morotsstavar
- Kyckling med citron och zaatar
- Soppa på morot och fänkål
- Lammkotletter med currypäron
- Kokt lamm med kastanjer
- Babka
- Päron pocherade i apelsin och ingefära
- Thailändsk biffsallad
- Challe för Rosh Hashana
- Sjötunga med apelsin och pecannötter
- Blåbärsbiff-burgare
- Hamin
- Ugnsstekt lax med myntapesto
- Avokado- och tahinidipp
- Grillad marockansk kyckling
- Frusen citrondessert
- Gazpacho blanco
- Sabich
- Shabatini
- Kyckling med sesamnudlar
- Blintzes
- Kugel Yerushalmi
- Grillade kycklingbröst i honung och apelsin
- Tsholent
- Hummus
- Matzemjölkaka
- Chremslach
- Matzekneidlach
- Entrecote i rödvins- och honungssås
- Monkaka
- Hamentaschen
- Vitost
- Fruktkaka
- Gefillte fish
- Gehackte herring
- Kreplach
- Tomat- och brödsoppa
- Äppelsås
- Sufganiot
- Latkes
- Kishke
- Hasselnötstårta
- Kalvsylta
- Inlagd sill
- Sötsur fisk
- Kaffebrödsdeg
- Kåldolmar
- Sursoppa
- Oxbringa med tzimmes
- Ugnsstekt gös
- Challe
- Lokshen kugel
- Lokshen
- Borscht (mjölkig)

Källa: Wizo Åbo

GEFILLTE FISH

Ingredienser:
1 gädda
6 gula lökar
2 ägg
2 skalade och skivade morötter
2 sönderskurna selleristjälkar
några persiljekvistar
salt
peppar

Bered gädda på följande sätt:
1) Fjälla och tvätta fisken samt rensa den noga, på så sätt att fiskens buk ej skäres upp utan bibehålls hel. Dela därefter upp fisken i 5 cm tjocka skivor. Skilj därefter köttet försiktigt med en skarp kniv från skinnet så att benet i mitten lämnas fritt. Finhacka eller mal köttet i kvarn tillsammans med 3 lökar. Blanda väl ihop fiskfärsen med äggen, 1 1/4 dl kallt vatten och salt och peppar efter smak. Fyll fiskbitarna med blandningen. Håll händerna fuktiga med kallt vatten medan fisken formas. På botten av en kokgryta läggs en bädd av 3 skivade gula lökar, morötterna, selleristjälkarna och några persiljekvistar. Lägg fisken ovanpå och häll kokande vatten försiktigt över tills det täcker fisken. Kan ytterligare smaksättas efter behov med lite salt i vattnet. Låt stå och småkoka utan lock i 2 timmar. Koka sedan 1 timme under lock. Skaka då och då lite lätt på grytan under kokningen för att förhindra att fisken bränns vid. Serveras varm eller avkyld. Häll överblivet spad i ett särskilt kärl och ställ in det i kylskåpet, så att gelé bildas. Ätes gärna kall med riven pepparrot (chrein).

2) Fisken kan även beredas så att den skärs upp efter ryggbenet och rensas ur. Tag bort allt kött som sitter fast vid skinnet, men var försiktig så att inte skinnet går sönder. Tag bort ryggbenet men låt huvudet och stjärt sitta kvar. Finhacka eller mal köttet och bered på samma sätt som ovan.