Judiskt liv / Recept

Fler recept:

- Honung- och äppelkaka
- Nyårskyckling
- Forshmak
- Fruktsoppa
- Herring- och äpplecrostini med dillricotta
- Ostkake-tips
- Ktzitzot
- Charoset-paj
- Pina colada hamantaschen
- Biffstuvning med rotfrukter
- Stekt kyckling på fyllningsbädd
- Banankaka
- Labane
- Chanukah-frityrer
- Kyckling paprikash
- Krämig svampsoppa
- Etroglikör
- Simanim-sallad
- Ankbröst med balsamvinägersås och calvadosäpplen
- Kosher cronuts
- Israelisk kyckling sofrito
- Gräshoppsstuvning
- Matbucha
- Ultimat burgare
- Citrussallad med rostad sparris
- Judiska kronärtskockor
- Hönssoppa
- Limonana-kakor
- Matza-pizza
- Chrein
- Hamantaschen från Neapel
- Gribenes
- Kyckling med torkad frukt
- Shawarma
- Kyckling i sötsur sås
- Kryddig varm choklad
- Capri-latkes
- Plov
- Babka-bundtkaka
- Kokad biff i vitvinsås
- Holishkes
- Kibbe
- Yaptzik
- Flundra med mango och margarita
- Grillad tandoorikyckling med gurksallad
- Baba ganousch
- Caramel-matza
- Teriyaki-grillad tofu
- Choklad-hamantaschen
- Limoncello
- Parve bearnaisesås
- Rugelach
- Lammkebab med tzatziki
- Friterad blomkål
- Köttbullar med honung och vitlök
- Vattenmelon-granité
- Etrog-marmelad
- Soppa på sötpotatis och citrongräs
- Pecan-täckt hälleflundra med dijonsås
- Bagels
- Kokos- och chokladglass
- Tropisk kycklingsallad
- Citrontårta
- Knish
- Ostkaka
- Grillat lamm och sparris med senaps-aioli
- Pizza
- Shakshuka
- Matzebrei
- Charoset
- Schmaltz
- Blinier
- Broccoli- och cheddarsoppa
- Kalvkotlett med svamp, senap och vinsås
- Schnitzel
- Kubbeh
- Borekas
- Svamprisotto med spenat- och valnötssallad
- Potatis- och purjolökssoppa
- Falafel
- Kryddiga morotsstavar
- Kyckling med citron och zaatar
- Soppa på morot och fänkål
- Lammkotletter med currypäron
- Kokt lamm med kastanjer
- Babka
- Päron pocherade i apelsin och ingefära
- Thailändsk biffsallad
- Challe för Rosh Hashana
- Sjötunga med apelsin och pecannötter
- Blåbärsbiff-burgare
- Hamin
- Ugnsstekt lax med myntapesto
- Avokado- och tahinidipp
- Grillad marockansk kyckling
- Frusen citrondessert
- Gazpacho blanco
- Sabich
- Shabatini
- Kyckling med sesamnudlar
- Blintzes
- Kugel Yerushalmi
- Grillade kycklingbröst i honung och apelsin
- Tsholent
- Hummus
- Matzemjölkaka
- Chremslach
- Matzekneidlach
- Entrecote i rödvins- och honungssås
- Monkaka
- Hamentaschen
- Vitost
- Fruktkaka
- Gefillte fish
- Gehackte herring
- Kreplach
- Tomat- och brödsoppa
- Äppelsås
- Sufganiot
- Latkes
- Kishke
- Hasselnötstårta
- Kalvsylta
- Inlagd sill
- Sötsur fisk
- Kaffebrödsdeg
- Kåldolmar
- Sursoppa
- Oxbringa med tzimmes
- Ugnsstekt gös
- Challe
- Lokshen kugel
- Lokshen
- Borscht (mjölkig)

KOSHER CRONUTS

Ingredienser:
Degen:
2 dl mjölk, fingervarm
1 msk jäst
3/4 dl socker
2 stora ägg
1 tsk vanilj
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 1/2 dl smör, rumstempererat
Glasyr:
1 dl florsocker
3 msk lönnsirap
1-2 msk mjölk, grädde eller vatten

Rör ihop mjölk och jäst i en stor skål. Rör i socker, ägg och vanilj och blanda väl. Tillsätt 3 dl mjöl och saltet. Tillsätt sen gradvis ytterligare 4 1/2 dl mjöl, rör runt och knåda därefter i flera minuter, tills degen är elastisk. Lägg degen på ett bakplåtspapper och täck med plastfolie. Lägg i kylen i 30 minuter. Under tiden, kör smöret och 1/2 dl mjöl i mixer ett par minuter. När degen är kall, lägg den på ett lätt mjölad yta och rulla den till en rektangel, 1/2 cm tjock. Smeta ut smöret jämnt över degen. Vik degen som du viker ett brev, i tredjedelar. Täck degen med plastfolie och lägg den i kylen ytterligare 30 minuter. Ta ut degen igen och lägg den med de öppna sidorna åt vänster och höger. Rulla den till ännu en rektangel. Vik den vänstra tredjedelen över mitten, sen den högra tredjedelen över mitten. Kyl degen i ytterligare 30 minuter. Rulla, vik och kyl ytterligare två gånger, så att du gjort det totalt fyra gånger. Sista gången kan degen ligga i kylen över natten. Rulla sedan ut degen till 2 cm tjocklek. Skär ut ringar, så att de ungefär ser ut som ananas-ringar. Hetta upp olja (5 cm djup) i en panna. Koka munkarna i omgångar, så att det inte blir för många samtidigt i pannan. Vänd på dem tills de är gyllenbruna. Lägg på papper för att rinna av. Under tiden, vispa ihop florsocker, lönnsirap och tillräckligt mycket mjölk, vatten eller grädde för att det ska bli en rinnig konsistens. Häll glasyren över cronutsen medan de fortfarande är varma.