Judiskt liv / Recept

Fler recept:

- Honung- och äppelkaka
- Nyårskyckling
- Forshmak
- Fruktsoppa
- Herring- och äpplecrostini med dillricotta
- Ostkake-tips
- Ktzitzot
- Charoset-paj
- Pina colada hamantaschen
- Biffstuvning med rotfrukter
- Stekt kyckling på fyllningsbädd
- Banankaka
- Labane
- Chanukah-frityrer
- Kyckling paprikash
- Krämig svampsoppa
- Etroglikör
- Simanim-sallad
- Ankbröst med balsamvinägersås och calvadosäpplen
- Kosher cronuts
- Israelisk kyckling sofrito
- Gräshoppsstuvning
- Matbucha
- Ultimat burgare
- Citrussallad med rostad sparris
- Judiska kronärtskockor
- Hönssoppa
- Limonana-kakor
- Matza-pizza
- Chrein
- Hamantaschen från Neapel
- Gribenes
- Kyckling med torkad frukt
- Shawarma
- Kyckling i sötsur sås
- Kryddig varm choklad
- Capri-latkes
- Plov
- Babka-bundtkaka
- Kokad biff i vitvinsås
- Holishkes
- Kibbe
- Yaptzik
- Flundra med mango och margarita
- Grillad tandoorikyckling med gurksallad
- Baba ganousch
- Caramel-matza
- Teriyaki-grillad tofu
- Choklad-hamantaschen
- Limoncello
- Parve bearnaisesås
- Rugelach
- Lammkebab med tzatziki
- Friterad blomkål
- Köttbullar med honung och vitlök
- Vattenmelon-granité
- Etrog-marmelad
- Soppa på sötpotatis och citrongräs
- Pecan-täckt hälleflundra med dijonsås
- Bagels
- Kokos- och chokladglass
- Tropisk kycklingsallad
- Citrontårta
- Knish
- Ostkaka
- Grillat lamm och sparris med senaps-aioli
- Pizza
- Shakshuka
- Matzebrei
- Charoset
- Schmaltz
- Blinier
- Broccoli- och cheddarsoppa
- Kalvkotlett med svamp, senap och vinsås
- Schnitzel
- Kubbeh
- Borekas
- Svamprisotto med spenat- och valnötssallad
- Potatis- och purjolökssoppa
- Falafel
- Kryddiga morotsstavar
- Kyckling med citron och zaatar
- Soppa på morot och fänkål
- Lammkotletter med currypäron
- Kokt lamm med kastanjer
- Babka
- Päron pocherade i apelsin och ingefära
- Thailändsk biffsallad
- Challe för Rosh Hashana
- Sjötunga med apelsin och pecannötter
- Blåbärsbiff-burgare
- Hamin
- Ugnsstekt lax med myntapesto
- Avokado- och tahinidipp
- Grillad marockansk kyckling
- Frusen citrondessert
- Gazpacho blanco
- Sabich
- Shabatini
- Kyckling med sesamnudlar
- Blintzes
- Kugel Yerushalmi
- Grillade kycklingbröst i honung och apelsin
- Tsholent
- Hummus
- Matzemjölkaka
- Chremslach
- Matzekneidlach
- Entrecote i rödvins- och honungssås
- Monkaka
- Hamentaschen
- Vitost
- Fruktkaka
- Gefillte fish
- Gehackte herring
- Kreplach
- Tomat- och brödsoppa
- Äppelsås
- Sufganiot
- Latkes
- Kishke
- Hasselnötstårta
- Kalvsylta
- Inlagd sill
- Sötsur fisk
- Kaffebrödsdeg
- Kåldolmar
- Sursoppa
- Oxbringa med tzimmes
- Ugnsstekt gös
- Challe
- Lokshen kugel
- Lokshen
- Borscht (mjölkig)

BABKA-BUNDTKAKA

Ingredienser:
Deg:
1,5 dl varmt vatten
1,5 dl + 1 tsk socker
2 paket jäst
1,2 l vetemjöl
1 msk margarin eller smör
1,5 dl olja
2 stora ägg + 1 äggvita
Fyllning:
2,5 dl socker
1 dl osötad kakao
2 msk mjukt margarin
2,5 dl choklad, bruten i delar
olja och mjöl för formen

För att göra degen, blanda vatten, 1 tsk socker och jäst i en stor bunke. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt resten av sockret, mjöl, margarin, olja och ägg. Rör ihop tills alla ingredienser är väl blandade. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 2-4 timmar. Under tiden, gör fyllningen. Vispa ihop socker och kakao. Tillsätt margarin och vispa väl. Sätt ugnen på 175 grader. Olja in och mjöla en sockerkaksform. Dela degen i två delar. Rulla den första delen till en rektangel. Smeta ut hälften av fyllningen, strössla med hälften av chokladbitarna och rulla ihop den på längden. Skär av och spara ändarna. Skär resten av rullen i 2,5-cm skivor. Forma varje skiva till en rundare kanelbulle-lik form. Välj de sex finaste skivorna och lägg dem, med den skurna sidan upp, på botten av sockerkaksformen. Lägg fler skivor längs sidorna av formen så att snurrorna pekar utåt. Rulla ut, fyll, rulla ihop och skär den andra halvan av degen. Lägg ett nytt lager av skivor, med de skurna sidorna upp, på lagret i botten och sen fler skivor med snurrorna utåt. Fyll i eventuella hål med kantbitarna. Kör i ugnen i 40 minuter eller tills kakan blivit gyllene. Kyl av i minst 1,5 timme. Vänd kakan upp och ned på en stor tallrik. Kan lagras, övertäckt, i rumstemperatur i upp till fem dagar.