Judiskt liv / Kosher

ÄTA KOSHER

I kosherlistan ges en guide över vilka produkter i svenska butiker som är kosher.

Tillägg och ändringar till kosherlistan hittar du här.

KÖPA KOSHER

Hos Kosherian Blecher & Co kan du köpa kosher livsmedel och andra varor. Catering kan också beställas.

Du kan beställa catering till fest & events, även mindre kvantiteter för en shabbesmiddag eller bara en enskild talrik om du är ute efter en koshermåltid hos Miri's Kosher Stockholm.

VISSTE DU DET HÄR?

Varför är kiddushvin sött?
Här är svaret.

Vilka vanliga fiskar är INTE kosher?
Fiskar måste ha fenor och fjäll för att vara kosher. Fjällen måste vara enkla att ta bort utan att skada skinnet och de måste vara synliga för blotta ögat.
Fiskarna i listan nedan är relativt vanliga matfiskar, men är inte kosher av olika anledningar:

  • Marulk
    Har inga fjäll.
  • Pangasius
    Av typen malfiskar och de har generellt inga fjäll.
  • Stör
    Klassisk rysk kaviar är inte kosher. Men det finns kosher kaviar, t.ex. bottarga och rom från lax och sik.
  • Blåsfisk
    Den japanska specialiteten är inte kosher.
  • Svärdfisk
    Åker du till Turkiet dyker den här upp på menyn, men den har inga fjäll.
  • Lake
    Har blivit mer populär som matfisk senaste decenniet, särskilt rommen, men även denna fisk saknar fjäll.
  • Pigghaj
    Kallas ofta felaktigt havsål eller nordsjöål.
  • Ål
    Har varken fenor eller fjäll.
  • Nejonöga
    Halstrat nejonöga är en östkust-specialitet, särskilt i Uppland.
  • Kungsmakrill
    Vanlig fångst bland sportfiskare i Atlanten och äts inte sällan. Men den saknar fjäll.
  • Stenbit
    Stenbitsrom är vanligt förekommande i mataffärer, men det är inte kosher.
  • Piggvar
    Slätvar har fjäll men piggvar har bara piggar.
  • Smörfisk
    Även kallad eskolar. Importeras från Asien. Av malsläktet och har inga fjäll.
  • Simpa
    En vanlig svensk fisk som man åt mer förr i tiden.
  • Rockor
    Inga fenor och fjäll.

Vad gör ett bröd kosher?
Det mesta bröd bakas med någon form av fett, dels som en ingrediens i själva brödet och/eller för smörjning av plåtar och liknande. Detta fett får inte vara treif. Brödet får heller inte vara behandlat med någon tillsats som är treif. T.ex. är emulgeringsmedlet E-471, som inte är kosher, vanligt använt i bröd som bakas industriellt, för att behålla brödets fräschör över längre tid. Kosher bröd kan inte bakas i samma ugnar som icke-kosher bröd, såvida inte ugnarna kashrats däremellan. Ett oförpackat bröd får inte läggas på något ställe som inte är kosher. Alla verktyg som används i samband med bakningen måste vara kosher. Chazal ansåg att allt bröd som bakas måste vara parve, dvs det får inte innehålla några kött- eller mjölkprodukter överhuvudtaget. Anledningen till detta är att bröd ska vara en måltids huvudpunkt och brödet ska kunna ätas oavsett vilken sorts mat man äter.

Vad är glatt kosher?
Glatt kosher är ursprungligen en definition på kött från djur vars lungor är utan fel och defekter. Dock, idag betyder ofta uttrycket informellt att produkten generellt är framtagen enligt en mer strikt kosher-standard. Ordet 'glatt' är jiddish och betyder just glatt (slät) på svenska. Efter att djuret slaktats öppnas det och lungorna undersöks för att säkerställa att de är felfria. Om någon defekt upptäcks blir köttet treif. Även om det tekniskt sett bara är kött som kan vara 'glatt' används uttrycket ofta även i samband med andra matvaror, t.ex. fisk och ägg. Vissa producenter refererar till alla sina varor som glatt kosher och vissa restauranger och butiker skyltar med att de är glatt. Vad de då egentligen menar är 'kosher mehadrin' som är den mer korrekta termen för att man följer en striktare kosher-standard.

Vad är det egentligen som gör ett vin kosher?
Vissa tror att för att ett vin ska klassificeras som kosher räcker det med att det är producerat av judar. Men för att det ska få den stämpeln behöver man följa en rad restriktioner.

  • Druvor från nya vinstockar får inte användas till att framställa vin förrän
    efter fem år.
  • Var sjunde år måste vinfältet ligga i träda och inget annat får odlas där.
  • All utrustning och alla byggnader måste vara kosher.
  • Inga andra än shabbat-observerande judar får skörda vinet.
  • Inga produkter från djur får användas i framställningen, vilket annars
    är vanligt.
  • 1% av vinet måste kastas bort, vilket är en symbolhandling som härrör från
    den tiondel vin som för länge sen offrades till templet.